Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (5): vocht vasthouden

Blog Jetske (5): vocht vasthouden

Vocht vasthouden.

Een van de nadelen van mijn hartafwijking is dat ik nogal veel vocht vasthoud.
Warm weer? Vocht vasthouden
Te zout eten? Vocht vasthouden
Te weinig drinken? Vocht vasthouden
Teveel alcohol? Vocht vasthouden
Een bord patat, met een paar glazen sangria op een warme zomerse dag….. Een groot feest…

Ik vond mezelf al snel te dik:

Er was een periode in mijn leven dat ik bezig was met strakker worden en veel in de gym stond. Ik lette op wat ik at en noteerde elke calorie. Maar af en toe ging ik in het weekend los en genoot ik van chips en alcohol. De volgende dag voelde ik mij een umpalumpa en was ik boos op mijzelf. “Zie je wel je bent weer aangekomen” Waren dan mijn gedachten. Niet wetende dat ik gewoon vocht vast hield.

Nu ik daar steeds meer bewust van ben, heb ik veel meer vrede. Ik let op wat ik eet en drink en eet nagenoeg zoutloos. (lees: ik voeg geen extra zout toe aan mijn eten, maar eet wel zoute dingen zoals chips of smaakmakers). Ik drink heel veel water, en met veel bedoel ik ook echt veel. 1,5 liter?? Dat heb ik in de ochtend al op, maak er maar tussen de 3 a 4 liter van met uitschieters in de zomer naar 5 liter.

Ik drink weinig alcohol en koffie, beweeg regelmatig en eet veel groente en fruit.

En eigenlijk zal iedereen dat moeten doen, met of zonder hartafwijking. 

 

Toch verbied ik mijzelf niets:

Tegelijkertijd ben ik ook een mens en heb ik behoeftes. Ik wil soms een lekker glaasje wijn en kan genieten van chips en ja dan voel ik al snel de broek stakker zitten. Daar waar ik mij er eerst druk om kon maken weet ik nu: “Het is maar vocht” En probeer ik veel water te drinken om het te verminderen. Inmiddels heb ik het vocht vasthouden volledig omarmt en vind ik het prima. Ik weet dat het gebeurt, ik weet ook dat het over gaat en wat ik eraan kan doen. Stiekem vind ik het zelf nu heel fijn dat mijn lichaam het zo snel aangeeft. Ik heb direct een signaal dat ik weer wat voedzamer en onbewerkt moet gaan eten en ik ben dankbaar dat mijn lichaam dit signaal geeft.

Dus mocht je je hierin herkennen:

Eet veel groente en fruit, drink veel water en beweeg. Omarm het vocht vasthouden en weet dat het vanzelf weer weggaat, het is okay! Team umpalumpa voor de win XD

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH