Selecteer een pagina

Home » Actueel » Verslagen

Verslagen

Verslag Papadag door Martin Koeman

Workshop: Vader met Hartenkind – “Zo blijf je rustig en sterk!”

Mijn naam is Martin koeman, vader van 3 kinderen, waarvan 2 met een aangeboren hartafwijking. In het dagelijks leven ben ik coach / therapeut en mantelzorger. Op 2 november gaf ik de workshop Vader met Hartenkind – “Zo blijf je rustig en sterk!” aan 18 vaders van kinderen met een aangeboren hartafwijking. Een hele unieke ervaring. Ik was aan het werk, maar eigenlijk ook een beetje deelnemer.

Het doel van deze workshop: inzicht krijgen in jou besteding van tijd en aandacht (stress) in het dagelijks leven. Wanneer je grootste stressbronnen boven water komen, kun je hierin aanpassingen aanbrengen. De tijd die je over houdt, is voor leuke dingen! Een moment in een hectisch leven om jezelf op te laden en hierdoor te ontspannen en jezelf staande te houden.

De opdrachten die ik meenam, als leidraad voor deze ochtend, zijn maar gedeeltelijk gebruikt. Totaal niet erg. Er ontstond namelijk vrijwel direct een groepsgevoel! Veel herkenning door dezelfde meegemaakte situaties, problemen met de kinderen, en vergelijkbare gevoelens van boosheid, verdriet en onmacht. De gesprekken en het kunnen luchten van ons hart, heeft in ieder geval voor mij, oplossingen aangeboden voor situaties waarin ik wel eens vast loop. Ik ben van mening dat we veel van elkaar hebben geleerd!

Voor interesse of vragen:

Martin Koeman

T: 06 4703 5721
M: koemanmartin@gmail.com

www.limitlesslife.nl en
www.koemankinesiologie.nl

Verslag Kidsdag en Papadag

Kids-dag 21 september 2019

Op 21 september ontving de PAH in totaal 90 kinderen, vaders en moeders voor de Kids-dag in SchatEiland Zeumeren te Voorthuizen. Na een korte introductie door Linda Breusers konden alle kinderen naar hartenlust spelen, schatgraven, met radiografische bootjes varen, waterballonnen schieten, van de glijbaan glijden of zich als piraat of prinses laten schminken.

Voor wie na al dat rennen en klimmen even rust zocht, kon aanschuiven bij de grote tafel van Irma Hoen in “Het Schip”. Al pratend en knutselend konden kinderen en ouders kennismaken met Irma en vragen stellen over haar workshops.

Ook voor de innerlijke mens werd goed gezorgd. Voor de ouders stond er een heerlijk buffet met soep en broodjes klaar en wat is een Piraten-dag zonder piratenpannenkoek compleet met ooglapje?

Vanwege het heerlijke nazomerweer zochten velen buiten een plekje in de zon om nog wat zonnestralen op te pikken, even weg te dommelen of een praatje met elkaar te maken.

Rond half 4 kwamen we allemaal weer bij elkaar in Het Schip voor een laatste kopje koffie of thee en een lekker ijsje voor de kinderen. Nadat alle kinderen een heus Piratendiploma hadden gekregen en er een mooie groepsfoto was gemaakt, was het echt tijd om weer naar huis te gaan.
Foto’s staan in de share onder foto’s kidsdag

Papa-dag 9 november 2019

Maar liefst 17 vaders en 19 kinderen hadden zich aangemeld voor een spannende Papa-dag op 9 november j.l.

Vanaf kwart voor 10 kwamen de deelnemers binnen in het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Na de ontvangst door Linda Breusers gingen de kinderen bij Irma Hoen aan de slag met de workshop het “Vliegende hart”. Samen met Irma maakten de kinderen door spel, woorden en mooie stickers plakken in een werkboek een reis door hun hart en alles waar ze trots op zijn, wat ze goed kunnen en hoe zij zich voelen.

De vaders volgden de workshop “Vader met Hartenkind – Zo blijf je rustig en sterk!” door Martin Koeman. Een apart verslag daarvan kan je verderop in de Sinus lezen.

Rond kwart voor 12 werd er tijdens de lunch nog even nagepraat en kwamen kinderen en vaders weer bij elkaar. Een half uur later was het tijd om in de gereedstaande bus te stappen die ons in korte tijd naar Schiphol bracht. Daar aangekomen zijn we ingecheckt voor de Schiphol Experience. Met een andere bus maakten we een rond rit van een uur over het enorme Schiphol terrein en kwamen we op plaatsen waar je normaal niet komt zoals achter de douane bij de privé-vliegtuigen, langs de hangars, de sneeuwschuivers en de plaats waar de brandweer oefent op vliegtuigen en gebouwen. Vanaf Schiphol konden we met de pendelbus van het Corendon Village Hotel weer terug naar Badhoevedorp waar we rond half 3 afscheid van elkaar namen.

Verslag Papadag door Irma

2 november 2019,
18 kinderen, in de leeftijd van 5-15 jaar
Een mini workshop met als titel


We waren immers op weg naar Schiphol! Voor de deur stond een Boeing geparkeerd. 
De vaders waren in de andere ruimte aan het werk.
Een gezellige, levendige kennismaking met het avonturenhart. 
Er werd druk geschreven, geplakt en gebabbeld. 
Sommigen zagen nooit eerder zoveel hartenkinderen bij elkaar.

Elke workshop begint met het ontdekken van de hartenschatten. 
Hierbij vertel ik altijd dat iedereen zelf z’n hartenschatten kiest. Je bent zelf de baas over je hart. Voor het eerst in al die jaren reageerde een jongen met de opwerking “maar de dokter is toch de baas van je hart”. Dat was een mooie kans om te vertellen over het medische hart waar de dokter over gaat en het avonturenhart dat van jezelf is.

Het valt nog niet mee om te benoemen wat je goed doet. De jonge kinderen zochten het vooral in hobby’s en bezigheden. Een mooie kans om de harten talenten onder de aandacht te brengen. Als je vriendelijk bent, als je geduldig bent, als je goed kunt verzinnen, het zijn allemaal talenten! Voor de tieners werd het nog leuker, goed uitslapen, goed chillen, goed grapjes maken, het zijn allemaal talenten die gezien mogen worden.
 Na de talenten kwamen ook nog de droom aan de orde. Geen hart kan zonder dromen!

We sloten af met het ontvangen van een gelukssteentje, een harten deurhanger en de bekende rode PAH tasjes! 
Hard gewerkt, tijd voorde boordjes en daarna op naar Schiphol!

Het was een mooie eerste kennismaking. 
Hopelijk een eerste stap naar deelnemen aan de workshops in het land.

Interesse in een workshop in jullie omgeving? Meldt het bij het secretariaat. Waar mogelijk sluiten wij met de planning aan. secretariaat@aangeborenhartafwijking.nl

De workshops worden gemaakt en gegeven door Irma Hoen.
Voor individuele vragen kun je contact met haar opnemen via irma@praktijkkristalijn.nl of 023-5422510

Door Irma Hoen

Verslag Opa en Oma dag Watermuseum Arnhem

Op misschien wel de warmste zaterdag van dit jaar kwamen 16 grootouders en 15 kleinkinderen bij elkaar in Arnhem voor de Opa & Oma dag. En wat kan je op zo’n warme dag het beste doen? Inderdaad lekker met water bezig zijn! En dat kon volop in het Watermuseum.

Om klokslag 11 uur werd iedereen namens de PAH hartelijk welkom geheten door Thea Verbeek. In vogelvlucht nam zij de aanwezigen mee van het verleden naar het heden aan de hand van een door haar vader geschreven brief. Hierin schetste hij een beeld hoe het begin jaren 60 voor ouders was om een kindje (in dit geval Thea zelf) met een aangeboren hartafwijking te hebben. Er was toen nog weinig bekend over behandelingen, overlevingskansen en leven met een aangeboren hartafwijking. Voor ouders was er nog geen goede begeleiding of lotgenotencontact. Gelukkig is daarin de afgelopen 60 jaar veel verbeterd en naar de toekomst toe, zijn er nog steeds nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onderzoek, behandeling en operaties te verwachten. En is er natuurlijk de PAH voor het organiseren van lotgenotencontact en overige activiteiten!
Dat was het sein om het Watermuseum in te gaan. Het museum is gehuisvest in een prachtig oud pand uit 1404 en omdat een groot gedeelte van het museum zich onder de grond bevond, was het heerlijk koel binnen.

Het Nederlands Watermuseum is een modern en interactief museum over alle aspecten van zoet water. Een écht doe-museum en voor jong en oud viel er veel te zien en te beleven zoals een tochtje maken door het riool, een prachtige film over water bekijken , leren over dijken en de gevolgen van de zeespiegelstijging, hoe het is als je huis onder water staat of zelf zeep maken in de zeepfabriek. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Na een lekkere lunch en gezellig bijpraten met andere grootouders was het tijd voor het middagprogramma. Het vangen van watermonsters!! Gewapend met een emmer en een schepnet konden we beestjes uit de sloot “vissen” en binnen onder de microscoop bekijken. Zelfs het kleinste beestje zag er onder de microscoop nog uit als een groot watermonster. Ook kon je onder de microscoop zien wat er nog meer in het water leeft. Nadat we alles hadden bekeken werden de emmers met water en de waterbeestjes weer teruggebracht naar de sloot. Rond de klok van 3 uur namen we met een “Tot de volgende keer” afscheid van elkaar.

Verslag Jongerendag door Cynthia van Veen

Op zaterdag 5 oktober was het zo ver. Ik nam deel aan een jongerendag van de patiëntenvereniging aangeboren hartafwijkingen en de Harteraad. Ik vond het stiekem best wel lastig om mij ervoor op te geven. Ik wilde enerzijds graag lotgenoten ontmoeten, maar anderzijds plaats je je dan ook wel in “een hokje.” Toch waren die gedachten onterecht!

We verzamelden ons in het Hajé restaurant de Taveerne in Lelystad. Na een welkomstpraatje, kregen we een rondleiding over de werf van Batavialand en op het Batavia schip. Na de rondleiding gingen we lunchen in het restaurant.

Vervolgens gingen we met de groep naar een ruimte in het museum. Daar deden we eerst “over de streep.” Hierbij werden ons allerlei stellingen voorgelegd en moest ieder voor zich bepalen of je het ermee eens was of niet. Dat was wel bijzonder, omdat je merkt dat je zeker niet de enige bent! Terwijl je dat in je eigen omgeving (vaak) wel bent… Je bent toch “anders.”

Daarna werden we onderverdeeld in 4 groepjes en gingen we daar verder met andere stellingen. Tijdens deze stellingen kwamen we meer over elkaar te weten. Ik vond het heel fijn om eens te horen waar anderen tegen aan lopen en om herkenbare dingen te horen. Voor mij was het bijvoorbeeld best wel lastig om pas op latere leeftijd geconfronteerd te worden met een (zeer zeldzame) aangeboren hartafwijking, omdat ik 20 jaar van niets wist en ineens een hartpatiënt werd… Bij de stellingen zag ik bijvoorbeeld dat vrijwel iedereen trots is op het litteken dat ze hebben, terwijl ik mij er soms voor schaam. Natuurlijk ben ik blij dat ik er nog ben en dat ik het allemaal doorstaan heb, maar soms vind ik het lastig als ik in een bikini loop of als ik bijvoorbeeld foto’s zie van voor mijn operatie. Waar alles nog onschuldig lijkt en waar ik nog onbezorgd leefde… Toch wel iets om over na te denken! Verder is het fijn om over emoties of onzekerheden te praten met anderen en om vragen te kunnen stellen aan elkaar. Dat was iets wat ik juist gemist heb zowel voor als na mijn operatie, omdat ik al best wel “oud” was toen men erachter kwam. Daardoor zat ik ook al in een hele andere levensfase en werd mijn hele toekomst onzeker. Kon ik nog wel mijn studie afmaken en werken? Kon ik nog sporten? Hoe moest ik het een plekje geven? Hoe reageren anderen op mij?

Na het bespreken van de stellingen was het tijd voor het middagprogramma. De groep werd in tweeën gesplitst. Mijn groep begon met het klimmen in de touwen naar de mast van het schip. Niet iedereen kon of wilde dit doen, maar ik vond het juist erg leuk. Na het klimmen gingen we boogschieten. Dat had ik zelf nog nooit gedaan en sommige pijlen kwamen totaal niet in de buurt van het bord, maar het zag er vast stoer uit!

Daarna was het tijd om te wisselen. We gingen een code proberen te kraken. Uiteraard moesten we hier wel wat voor doen. We moesten op zoek naar verschillende houten kistjes over de hele werf en in die kistjes zaten opdrachten. Door de goede antwoorden konden we cijfers krijgen die uiteindelijk in het finalespel nodig waren om het laatste kistje te openen. Voor het finalespel moesten we een passend vierkant maken met tangramstukjes. Nog best lastig.

De dag vloog voorbij en na de codekraker gingen we nog even wat drinken om vervolgens afscheid te nemen van de enthousiaste vrijwilligers en jongeren. Het was een leuke, actieve en goed georganiseerde dag. Aan iedereen die hieraan mee heeft geholpen: bedankt! Ik kan het iedereen aanraden om ook eens deel te nemen aan een dag voor lotgenoten.