Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (11): Behalen van goede voornemens

Blog Jetske (11): Behalen van goede voornemens

Behaal je goede voornemens en kijk trots terug op 2023

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Ik geloof niet in goede voornemens.
Nu vraag je je misschien af waarom ik dan een blog schrijf over het behalen van je goede voornemens. Wel dat heeft de volgende reden: Ik geloof namelijk wel in doelen! Sinds 2022 ben ik mijn doelen gaan noteren.

Te grote doelen:

Waar het vaak mis gaat wat betreft voornemens of doelen is dat we ze te groot maken.
“Ik wil 10 kilo kwijt”
“Ik wil een halve marathon rennen”
Of we maken ze te vaag:
“Ik wil gezonder eten.” (wat is gezonder, hoe eet je nu en hoe wil je dat het eruit ziet)
“Ik wil vaker bewegen.” (Wat is vaker? Elke dag? Een paar keer per week? En wat is bewegen voor jou? Een wandeling naar de supermarkt? Een afstand rennen?)

Wanneer het te vaag of te groot is weten we niet waar we moeten starten en dus… starten we niet. Of we starten te enthousiast en te fanatiek waardoor het niet meer haalbaar is.

Maar hoe haal je het dan wel??

Aan de hand van 1 van mijn doelen voor 2023 zal ik jullie meenemen naar hoe ik dit aanpak.

Haalbaar?

In eerste instantie was mijn wens om eind dit jaar een halve marathon te rennen. Maar de kans is groot dat ik dan in Uganda ben. Daar woon ik midden in de bergen en in het klimaat daar gaat dit niet haalbaar voor mij zijn. Mijn doel moest dus al bijgesteld worden en dus is het: 10 km rennen in de bergen van Uganda.
Een mooi en haalbaar doel op zichzelf, maar de valkuil hierin is, is dat ik er niet voor gaat trainen… Ik weet namelijk dat ik 10km kan rennen, dit heb ik al eens gedaan, alleen nog niet in Uganda. Ik weet ook dat ik pas in september naar Uganda ga… De verleiding is er dus om het hele jaar in NL aan te klooien en dan ineens in September wakker te worden en te beseffen dat ik eerder had moeten beginnen met trainen…

12 weken goal

Wat voor mij hierin helpt is een 12 weken goal…. Wat wil ik begin april bereikt hebben en HOE ga ik dit aanpakken.
Aangezien mijn conditie naar beneden is wil ik echt beginnen van 0… Ik wil daarom eind maart 7 km rennen. Dat is stap 1… Ik woon momenteel in Nederland en ik weet dat in het Nederlandse klimaat (en het hebben van geen bergen) dit haalbaar is.

Deze 12 weken knip ik weer op in de 3 losse maanden:
Zo wil ik in januari vooral runs doen van 3km.
In februari wil ik dit opbouwen naar 5km
En in Maart wil ik vervolgens 7km gaan rennen.

Deze doelen kan je weer onderverdelen in de weken.
Hoe wil je het aanpakken per week. Ik wil bijv. 2x per week rennen. Ik weet dat ik nu 3km al kan rennen en dus wil ik in januari 2xpw 3km rennen. De tijd maakt niet uit.

Focus is key

Doordat ik mijn doelen van jaar naar 3 maanden naar 1 maand naar 1 week en dagelijks maak, is het haalbaar.
Wat kan ik VANDAAG doen om mijn doel te bereiken. En in mijn geval: Hoe kan ik in NL trainen om in Uganda straks die 10km te doen?
Ik wil nu in NL gaan trainen tot 16km… En wat korte runs doen op wat meer heuvelachtig gebied… En dan in Uganda wederom langzaam opbouwen van 3km tot 10.
Of de 10km mij gaat lukken eind van het jaar in Uganda? I don’t know…
Wat ik wel weet is dat ik er alles aan ga doen om het te laten slagen.

En dat is de key to succes!!

 

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH