Rijbewijs
Bij een aangeboren hartafwijking heb je soms een extra beoordeling nodig om er zeker van te zijn dat je lichamelijk voldoende gezond bent om auto te rijden. Dit speelt bij het aanvragen, vernieuwen en verlengen van een rijbewijs.
Iedereen die rijexamen gaat doen, moet vooraf een Eigen Verklaring invullen over zijn of haar lichamelijke en geestelijke gezondheid om een Verklaring van Geschiktheid te krijgen voor het rijden. Er wordt dan onder andere gevraagd of je een orgaantransplantatie hebt gehad, een ziekte hebt aan hart of bloedvaten, een ICD hebt of een steunhart. Het invullen van deze verklaring loopt via het Centraal Bureau Rijvaardigheid ofwel CBR. Het CBR heeft regels opgesteld voor mensen met een aangeboren hartafwijking. Soms vraagt het CBR daarbij om een medische keuring door een arts of medisch specialist. De kosten voor een keuring moet je doorgaans zelf betalen.
Ook bij het verlengen van je rijbewijs is soms weer een keuring nodig. Vraag deze keuring tijdig aan, want deze procedure kan wel vier tot vijf maanden duren.
Bij aanvraag en verlenging van een ‘groot rijbewijs’ (voor een vrachtauto of bus) moet iedereen een medische keuring ondergaan via een door het CBR aangewezen arts.
Ook na de keuring en bij een geldig rijbewijs, ben je altijd zelf verantwoordelijk dat je niet rijdt als je gezondheid daarvoor te slecht is. Bijvoorbeeld door het (tijdelijk) gebruik van medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Bespreek dit bij twijfel met je arts en raadpleeg eventueel het CBR.
Ervaringsverhaal
Rachelle van @hartpatientrent schreef een blog over je rijbewijs halen met een hartaandoening. Op haar 31e heeft ze nog geen rijbewijs. Maar waarom is dat eigenlijk?
Wil jij jouw ervaring delen met het behalen van je rijbewijs? Stuur een mailtje naar info@aangeborenhartafwijking.nl