skip to Main Content

Huis kopen: is een levensverzekering verplicht?

Overweeg je om een woning te kopen? Gefeliciteerd! Dit is het begin van een spannende tijd. Naast het vinden van jouw droomhuis, moet je vaak een hypotheek afsluiten. Natuurlijk is hierbij je inkomen van belang en in de meeste gevallen komt ook je aangeboren hartafwijking ter sprake. Wij vertellen je graag wat je kunt verwachten.

Verplichting varieert per hypotheek

De geldverstrekker waar jij je hypotheek afsluit, wil graag de zekerheid dat je het volledige bedrag aflost. Hiervoor bouwt hij verschillende zekerheden in, bijvoorbeeld door te eisen dat je een Overlijdensrisicoverzekering afsluit (ORV). Met deze levensverzekering geef je je partner of andere nabestaanden iets meer zekerheid als je komt te overlijden. Zij krijgen het verzekerde bedrag uitgekeerd en kunnen daarmee (een deel van) de hypotheek aflossen.

Of een ORV verplicht is, is afhankelijk van de geldverstrekker. Je vindt dit terug in de voorwaarden van de hypotheekverstrekker, maar je kan natuurlijk ook een hypotheekadviseur om advies vragen. Koop je een huis en wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten? Sinds 1 januari 2018 kan dat zonder ORV.

Is een ORV afsluiten verstandig?

Ook als het niet verplicht is, is het in veel gevallen toch verstandig om een ORV af te sluiten. Je voorkomt immers dat je nabestaanden achterblijven met een flinke hypotheekschuld. Of een ORV in jouw geval een verstandig besluit is, kun je overleggen met je hypotheekadviseur. Hou er rekening mee dat in ieder geval de volgende vragen aan bod komen:

 • Hoeveel eigen geld breng je in?
 • Koop je het huis met je partner? In hoeverre kan hij / zij de hypotheek nog betalen als jouw inkomen wegvalt?

Tips

Als je als volwassene met een aangeboren hartafwijking een ORV afsluit, word je vaak geconfronteerd met een hogere premie. Terwijl dit niet altijd terecht is. Met onderstaande tips helpen we je op weg naar de meest gunstige premie.

 • Begin op tijd
  Hou er rekening mee dat het acceptatieproces van je ORV enige tijd kan duren. Het is daarom verstandig om je hierin te verdiepen voor je een bod op een huis gaat doen.
 • Vraag meerdere offertes aan
  De ene verzekeraar is de andere niet. Voel je daarom vrij om met meerdere verzekeraars de mogelijkheden door te spreken. De gunstigste ORV sluit je vervolgens af.
 • Betrek je zorgverlener bij de aanvraag
  Ben je afgewezen voor de verzekering of moet je een veel hogere premie betalen? Ga hier niet zomaar mee akkoord en lees de motivatie van de verzekeraar rustig door. Wil je dat de verzekeraar het besluit heroverweegt? Overweeg dan om je behandelend arts bij de aanvraag te betrekken; hij of zij weet, net als jij, precies hoe het met jouw gezondheid is gesteld.Lukt het niet om het samen op te lossen of reageert de verzekeraar niet op je verzoek? Je hebt als consument altijd het recht om je zaak voor te leggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Je kan ook een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering.

Meer informatie?

Heb je aanvullende vragen over het afsluiten van een ORV? En stel je die liever niet aan je hypotheekadviseur, verzekeraar of hypotheekverstrekker? Als lid van de patiëntenvereniging aangeboren hartafwijkingen kun je een mailtje sturen naar info@aangeborenhartafwijking.nl. Wij beantwoorden je vragen graag.

Back To Top