Selecteer een pagina

Home » Belangenbehartiging » Werk & inkomen » Belastingdienst

Belastingdienst

Tips voor het terugvragen van zorgkosten

Als volwassene met een aangeboren hartafwijking krijg je te maken met verschillende zorgkosten. Denk bijvoorbeeld aan medische zorg, reiskosten van en naar de cardioloog of eventuele hulpmiddelen. Ook als ouder van een kind met een aangeboren hartafwijking word je vaak geconfronteerd met extra kosten.

Veel van de kosten krijg je vergoed door je zorgverzekeraar. Helaas is dat niet bij alle kosten het geval. Daarom loont het om de kosten die je niet vergoed krijgt op te nemen in de jaarlijkse belastingaangifte. Maar welke kosten mag je terugvragen en hoe doe je dat precies? Hierbij enkele tips.

  1. Ken de spelregels van de Belastingdienst

Het terugvragen van zorgkosten is gebonden aan een aantal spelregels.

  • Vraag alleen zorgkosten terug die niet onder het eigen risico vallen of vergoed worden door de verzekeraar of bijzondere bijstand.
  • Je mag alleen de kosten aftrekken die boven het zogeheten drempelbedrag uitkomen. Het drempelbedrag verschilt per jaar. Op de website van de Belastingdienst kun je het drempelbedrag vinden.
  • De zorgkosten die je maakt, kun je alleen aftrekken in het jaar dat je de kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt.
  • Zorg dat je administratie op orde is. De Belastingdienst kan namelijk vragen om rekeningen en/of betaalbewijzen.

2. Weet welke zorgkosten je mag aftrekken

Vaak mag je meer zorgkosten aftrekken dan je denkt. Hieronder vind je een paar voorbeelden, op de website van de Belastingdienst vind je het actuele overzicht.

  • Medische zorg
    Ben je het afgelopen jaar verpleegd in een ziekenhuis of andere instelling? Deze kosten zijn vaak aftrekbaar. Hieronder vallen ook behandelingen in het buitenland die je (zorg)verzekeraar niet vergoedt. Hou er overigens wel rekening mee dat de Belastingdienst alleen behandelingen vergoedt die zijn uitgevoerd door artsen of paramedici die werken volgens de Nederlandse standaarden.
  • Medicatie
    Medicijnen zijn aftrekbaar, mits ze zijn voorgeschreven door een arts en niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.
  • Reiskosten
    De reiskosten die je maakt naar de behandelaar kan je aftrekken. De kosten per openbaar vervoer en taxi zijn volledig aftrekbaar. Ging je met de auto? Dan zijn de werkelijke kilometerkosten
    Heb jij je kind met een aangeboren hartafwijking in het ziekenhuis bezocht? Ook deze kosten zijn aftrekbaar, mits de afstand minimaal 10 kilometer is.
  • Extra gezinshulp
    Heb je particuliere huishoudelijke hulp of persoonlijke ondersteuning zonder indicatie of is de indicatie niet toereikend? Dan is de extra hulp deels aftrekbaar.

    3. Hulp nodig? Schakel deskundige hulp in

    De belastingaangifte invullen is voor veel Nederlanders een ingewikkelde klus. Niet voor niets wachten veel mensen tot het laatste moment.

    Ben je niet zo handig met cijfers of ben je bang dat je zorgkosten vergeet? Een deskundige, zoals een belastingadviseur, kan je hierbij helpen. Ben je aangesloten bij een vakbond? Vaak kan je dan een belastingadviseur inschakelen tegen een aantrekkelijk tarief. Maar het loont ook de moeite om een adviseur in de buurt te zoeken of om te kijken of jouw werkgever bepaalde afspraken heeft.

    Meer informatie?

    Bovenstaande tips helpen je op weg bij het terugvragen van de zorgkosten. Heb je specifieke vragen of wil je graag nog iets meer lezen over dit onderwerp? Onderstaande links bieden je meer informatie.

    Laatste nieuws