Het hebben van een aangeboren hartafwijking heeft effect op je leven. Weet je waar je recht op hebt?
Afhankelijk van jouw specifieke hartafwijking kan de impact verschillen. Maar of je nu veel of weinig merkt van je aangeboren hartafwijking, het is goed om te weten dat de Nederlandse wet- en regelgeving specifieke mogelijkheden heeft om jou te ondersteunen. Bijvoorbeeld het recht op een uitkering, omdat je niet (volledig) kunt werken of een tegemoetkoming in de zorgkosten. Op deze pagina zetten we de opties voor je onder elkaar.
Zorgondersteuning
Is het door je aangeboren hartafwijking onmogelijk om bepaalde huishoudelijke taken uit te voeren? Of heb je net een operatie gehad en heb je thuis verpleegkundige zorg nodig? Dan kun je in bepaalde gevallen aanspraak maken op zorgondersteuning.
Lees meer over de mogelijkheden.
Een zorgtoeslag
Nederlanders die onvoldoende verdienen om hun zorgverzekering te betalen, ontvangen zorgtoeslag. Daarnaast is er de mogelijkheid om een financiële compensatie te krijgen voor de zorgkosten die je maakt.
Studeren met een aangeboren hartafwijking
Als je gaat studeren, heb je bijna altijd recht op een studiefinanciering. Maar mag je zomaar studeren naast je uitkering? En welke budgetten zijn er verder nog beschikbaar, bijvoorbeeld omdat jij niet kunt werken naast je studie?
Lees waar je als student met een aangeboren hartafwijking recht op hebt.
Wajong / WIA uitkering
Wanneer je door ziekte niet meer (volledig) kunt werken, heb je in Nederland recht op een uitkering. Afhankelijk van jouw situatie ontvang je een Wajong- of WIA-uitkering. Benieuwd aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de uitkering aanvraagt?