Je kunt niet meer werken, en nu?
Het is niet voor elke volwassene vanzelfsprekend om werk te hebben. Zeker wanneer je fysiek en mentaal veel klachten hebt door een aangeboren hartafwijking is werken vaak een hele opgave. Gelukkig hoef je in dit geval niet volledig te steunen op je omgeving en kun je aanspraak maken op een uitkering. Maar op welke uitkering heb je precies recht en wanneer moet je deze aanvragen? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
Op welke uitkering heb je recht?
In Nederland zijn er twee uitkeringen voor volwassenen die door een ziekte of fysieke beperking niet kunnen werken.
- Wajong
Als je door je aangeboren hartafwijking nooit meer kunt werken, heb je mogelijk recht op een Wajong-uitkering. Je kunt de uitkering aanvragen als je voor je 18e al zoveel klachten hebt, dat je niet kunt deelnemen aan de arbeidsmarkt. Als de klachten tussen je 18e en 30e zo erg worden dat je niet kan werken, kan je in sommige gevallen ook aanspraak maken op een Wajong-uitkering. In het laatste geval moet je het jaar voordat je ziek werd, minimaal zes maanden een opleiding hebben gevolgd. - WIA
Voldoe je niet aan de eisen van een Wajong, bijvoorbeeld omdat je de klachten na je 30ste zijn toegenomen? Dan kun je, als je arbeidsongeschikt raakt, waarschijnlijk nog wel aanspraak maken op de WIA, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De WIA is opgesplitst in twee soorten uitkeringen: de WGA en de IVA. De WGA ontvang je als je mogelijk in de toekomst nog kunt werken. De IVA ontvang je als deze kans nihil is.
Hoe vraag je de uitkering aan?
Om in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering moet je eerst een ‘Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen’ aanvragen. Het UWV beoordeelt in dit geval welke ondersteuning zij je bieden. Die ondersteuning kan bestaan uit de Wajong-uitkering, maar ook uit een Indicatie Banenafspraak of Advies indicatie beschut werk.
- Bij een Indicatie Banenafspraak neemt het UWV je op in het doelgroepregister om de kans op een passende baan te vergroten.
- Met een Advies indicatie beschut werk geeft het UWV het advies dat je alleen kunt werken op een beschutte werkplek, zoals een sociale werkplaats. Het is uiteindelijk aan je eigen gemeente of zij je ook daadwerkelijk een beschutte werkplek bieden.
Voor het aanvragen van een WIA-uitkering volg je een ander proces. De WIA-uitkering kun je alleen aanvragen als je langdurig door ziekte niet kunt werken. Over het algemeen vraag je een WIA-uitkering aan nadat je 88 weken ziek thuis bent. Je moet de uitkering voor de 93e ziekteweek aanvragen. Anders loop je het risico dat je geen inkomen hebt als na twee jaar ziekte je werkgever het loon niet meer betaalt.
Heeft je bedrijfs- of arboarts je geadviseerd een vervroegde WIA-uitkering aan te vragen? Dan kun je de WIA-uitkering ook na minimaal drie weken ziekte aanvragen. Het aanvragen van een WIA-uitkering doe je via het UWV.
Meer informatie?
Bovenstaande informatie helpt je op weg bij het aanvragen van een Wajong of WIA. Heb je specifieke vragen of wil je graag nog iets meer lezen over dit onderwerp? Onderstaande links geven je meer informatie.