Selecteer een pagina

Home » Belangenbehartiging » Wet- en regelgeving » Zorgondersteuning

Zorgondersteuning

Hoe schakel je medische of huishoudelijke hulp in?

Lukt het niet meer om zelf huishoudelijke klussen uit te voeren? Of heb je na een operatie extra zorg nodig? Dan is hulp van buitenaf vaak een uitkomst. Maar hoe vraag je deze hulp aan? En op welke zorgondersteuning kun je met jouw aangeboren hartafwijking rekenen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wanneer je extra zorg of hulp nodig hebt, heb je verschillende opties om de zorg volledig of gedeeltelijk vergoed te krijgen.

  • Thuiszorg
  • Hulp via de gemeente
  • Vergoeding via belastingaangifte

Thuiszorg

Heb je een operatie gehad? Dan kun je, na het ontslag uit het ziekenhuis, niet altijd meteen voor jezelf zorgen. Kun je bijvoorbeeld nog niet alleen douchen of heb je andere verpleegkundige zorg nodig? Dan is thuiszorg een optie, deze zorg is onderdeel van de basisverzekering en kost je dus niets extra’s.

Om de thuiszorg aan te vragen, heb je geen verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig. Natuurlijk mag je je arts wel vragen welke thuiszorgorganisatie hij aanraadt. Je neemt vervolgens zelf contact op met de thuiszorg. Op basis van een gesprek bepaal je samen met de wijkverpleegkundige wat je zelf nog kan en wat de thuiszorg voor je kan betekenen.

Hulp via de gemeente

Heb je geen medische zorg nodig, maar heb je wel hulp nodig om het huishouden draaiende te houden? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om huishoudelijke hulp via de gemeente te regelen. Deze hulp wordt betaald uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

De WMO is bedoeld voor mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn en geen netwerk hebben die hen kan helpen in het huishouden. Om hulp via de gemeente in te schakelen onderzoekt de gemeente meestal via een gesprek welke hulp je precies nodig hebt. Afhankelijk van jouw fysieke mogelijkheden en financiële situatie bepaalt de gemeente of je ondersteuning via de WMO krijgt. In bepaalde gevallen vraagt de gemeente hiervoor een eigen bijdrage.

Heb jij recht op hulp via de WMO? Dan gaat uitbetaling via een Persoonsgebonden budget (PGB) of via zorg in natura.

  • PGB: met een PGB bepaal je zelf bij welke instanties je hulp inkoopt. Bij een PGB moet je alle zaken zelf regelen, of je vraagt een zogeheten bewindvoerder dit voor je te doen. Als ouder of voogd van een kind met een aangeboren hartafwijking regel je de zorg voor je kind tot hij / zij 18 jaar oud is.
  • Zorg in natura: wil je geen omkijken hebben naar het inkopen van de zorg? Dan kun je dit ook aan de gemeente overlaten. Bij zorg in natura heb je zelf geen invloed op de middelen en soort instanties die de zorg verlenen.

Vergoeding via de belastingaangifte

Is het in jouw situatie niet mogelijk om thuiszorg in te schakelen? En kun je ook geen aanspraak maken op de WMO? Dit hoeft niet direct te betekenen dat je de kosten voor een particuliere huishoudelijke hulp helemaal zelf hoeft te betalen. In veel gevallen is extra hulp als gevolg van je aangeboren hartafwijking, deels aftrekbaar.

Hiervoor vul je jaarlijks je belastingaangifte in en geef je aan hoeveel kosten je hebt gemaakt voor een extra gezinshulp. Hulp nodig bij het invullen van de belastingaangifte? Bekijk onze tips.

Meer informatie

 

Laatste nieuws