Selecteer een pagina

Zorgtoeslag

Recht op zorgtoeslag? Zo vraag je het aan

Kun je als gevolg van je aangeboren hartafwijking niet meer (volledig) werken? Dan is de kans groot dat je inkomsten flink achteruit gaan. In deze situatie heb je mogelijk recht op een zorgtoeslag om je zorgverzekering te betalen. Benieuwd aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je zorgtoeslag aanvraagt? In onderstaand artikel vind je het antwoord.

Ontdek de voorwaarden

Niet elke Nederlander heeft recht op zorgtoeslag, bijvoorbeeld omdat je teveel verdient of omdat het inkomen van jou en je partner samen te hoog is. Op de site van de Belastingdienst vind je de inkomensgrens voor het aanvragen van zorgtoeslag. Hoe lager je inkomen, hoe hoger het bedrag dat je ontvangt.

Naast een inkomensgrens zijn er ook nog andere voorwaarden:

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Het vermogen van jou (en eventuele partner) komt niet boven de vastgestelde grens uit.

Woon je op dit moment in het buitenland? Ook dan kun je soms recht hebben op zorgtoeslag. De Belastingdienst heeft de eisen voor je op een rijtje gezet.

Zo vraag je zorgtoeslag aan

Voldoe jij aan alle voorwaarden en heb je recht op zorgtoeslag? Je vraagt de toeslag aan via de website van de Belastingdienst.

  1. Ga naar de website mijn.toeslagen.nl
  2. Log in met je DigiD
  3. Vind in het overzicht de zorgtoeslag en klik op ‘aanvragen’
  4. Vul het formulier in

Wil je liever eerst weten hoeveel zorgtoeslag je ongeveer kunt verwachten? Op de website Toeslagen maak je een proefberekening.

Jaarlijks uitbetaling tegemoetkoming arbeidsongeschikten

Heb je recht op een Wajong-uitkering of ontvang je een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering en ben je 35% of meer arbeidsongeschikt? Dan krijg je jaarlijks in september de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten uitbetaald ter compensatie van een deel van de zorgkosten die jij jaarlijks maakt.

Voor het ontvangen van het bedrag hoef je niets te doen, als je recht hebt op de Tegemoetkoming ontvang je hem automatisch op je rekening. Het bedrag wordt jaarlijks vastgesteld en is voor iedereen gelijk.

Meer informatie