Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske 13: Een fontan lever

Blog Jetske 13: Een fontan lever

Een fontan lever…

Hoewel ik met mijn hartafwijking niet veel bewoog weet ik niet beter dan dat ik mijn hele leven al slank ben. Ik was altijd het meisje dat alles kon eten wat ze wilde en niet aankwam.
Toch had ik altijd een klein buikje…

Als kind/tiener dacht ik dat dit kwam doordat ik nog wat achterstallig baby vet had. Ik schonk er geen aandacht aan en was altijd tevreden met mijn lijf. Ook in de pubertijd vond ik het helemaal prima. Mijn borsten groeide snel dus daar ging de (positieve) aandacht naartoe. Ik zat in de groei en kon nog heerlijk troep eten zonder daar de directe schade van te zien. Pas vanaf mijn 18e werd ik zelfbewust. En het werd erger toen ik 21 werd en ging werken op een BSO. Ik kreeg regelmatig de vraag (van kinderen) of ik zwanger was. Hoe vaker de vraag hoe onzekerder ik werd.

Lijnen

Het mondde uit in een proces van lijnen, letten op mijn voeding en bewegen. In 2017 was ik op mijn dunst, maar nog steeds als ik mijn buik ontspande had ik een klein buikje. En dat frustreerde mij! Volgens mijn BMI zat ik net onder de grens van een gezond gewicht en hoe graag ik mijn buikje ook weg wilde hebben ik wilde geen ondergewicht.

Embrace

Pas 2 jaar later begon voor mij een proces waarin ik mijzelf accepteerde voor wie ik was. Ik las bakken met zelfhulpboeken en liep bij een therapeut. Ik accepteerde mijn lichaam en voelde ontzettend veel liefde voor mijzelf. Hoewel ik mijn buikje had geaccepteerd bleef het iets waar ik mij aan stoorde. Hoe kon het zijn dat ik gezond at, veel sportte en toch nog steeds een bol buikje had?

Fontan

Ik ben een fontan patiënt. Dat houdt kort door de bocht in dat ik een omleiding heb. Mijn rechterhartkamer is buiten spel gezet, hij doet als het ware mee voor spek en bonen.

Op Instagram heb ik een aantal fontan volgers. Toen ik deelde over mijn buikje kreeg ik een DM van iemand over de fontanbuik, een vergrotte lever zorgt ervoor dat ik altijd een buikje heb.” Die opmerking was het laatste stukje om mijn buik volledig te kunnen accepteren.

Nu ik wist waar het vandaan kwam en dat ik er oprecht niets aan kon doen kan ik het volledig loslaten en accepteren.

Nu is het natuurlijk wel zo dat een gezonde leefstijl voor mij belangrijk is. Ik probeer 4-6 keer te sporten in de week. Daarnaast eet ik laag in zout en vooral veel groente en fruit. Maar ik geniet ook zo nu en dan van (vegan) bitterballen, chips, taart of wat dan ook. Ik voel mij gezond en fit en dat is voor mij het allerbelangrijkste.  

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH

Vrouw geniet van het uitzicht als ze in het buitenland is