Selecteer een pagina

Home » Blog 14 Jetske: Sporten

Blog 14 Jetske: Sporten

Sport je zoveel?!

Mensen schrikken altijd als ik hun vertel hoeveel ik sport. Ze geloven het vaak niet eens. Nu moet ik zeggen dat het mij de afgelopen maanden ook niet is gelukt om zoveel te sporten.

Ik verhuisde in oktober en had vlak daarvoor Corona. Door de verhuizing, Corona en het weer, lukte het mij ook niet om te sporten in november. En daar was december. De toch al gekke maand werd voor mij nog gekker toen ineens mijn vriend uit Uganda voor de deur stond. Nou ja voor de deur. Ik mocht met All you need is love naar Zwitserland om hem daar in mijn armen te sluiten.

Tot januari mocht hij blijven. Omdat ik ook al moest werken en ik hem zoveel mogelijk wilde zien sportte ik ook een stuk minder. Als ik 2 keer haalde was ik trots.

Sinds een paar weken zit ik weer in de opbouw. Ik zal weer heel graag naar mijn oude niveau willen…

Ik sportte namelijk 6 dagen in de week en daar schrikken mensen nogal van. Zeker als ik hen vertel dat ik ook nog eens een hartafwijking heb. Neem je wel genoeg rust is de bezorgde vraag.

Maar 6 keer of 6 dagen waarop je sport zegt niets over de tijdsduur en Intensiteit. Je hebt mensen die sporten 2-3 uur per dag en dat keer 4 dan zit je tussen de 8 en 12 uur per week… tja daar heb ik dan geen tijd voor.

Gemiddeld zijn mijn workouts tussen de 30 en 60 min. Het ligt eraan of ik kracht doe of hardlopen. En of ik bezig ben met trainen voor een hardloopwedstrijd of niet. Momenteel sport ik tussen de 3 en 6 uur per week. Misschien wordt dit nog hoger als ik weer terug ga naar mijn oude level.

Want ik mis het wel de lange duurlopen van 2 uur. Ik deed deze 1 a 2 keer per maand en rende verder zo’n 10km. Nu ben ik ver van dat niveau vandaan en zoals ik aangaf in de opbouw.

Maar het allerbelangrijkste is dat ik dagelijks beweeg. Of dit nu intensief is of een wandeling. Of het nu een workout van een uur is of een van 20 min. Het gaat om de beweging en belangrijker het plezier!

Vergelijk jezelf niet met mij. Ik heb in de afgelopen jaren gelukkig een redelijke conditie kunnen opbouwen! Daar ben ik erg dankbaar voor! Elke beweging telt. Of dit nu een yoga les is of een wandeling kijk wat voor jou goed voelt. En voel ook aan als het een dag niet gaat, dat is ook okay.

Want naast sporten is rust ook mega belangrijk!

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH

 

Enthousiaste Jetske wordt blij van sporten en bewegen