Selecteer een pagina

Home » Blog 15 Jetske: Uitgaan als hartpatiënt

Blog 15 Jetske: Uitgaan als hartpatiënt

Wel of niet uit mijn bed?

Maandagochtend zes uur, de wekker gaat.
Uit een diepe slaap word ik wakker. Elke dag zet ik de wekker omdat ik graag om zeven uur wil sporten. Maar vandaag ben ik moe. Ik twijfel om te gaan. Maar omdat ik de afgelopen weken al amper ben gegaan besluit ik mijzelf uit bed te sleuren. Ik ben voor zeven uur in de gym maar mijn workout gaat niet goed… iets met carnaval.

“Je bent ook al 30+”

Hoewel ik tegenwoordig m’n leeftijd de schuld geef weet ik dat het ook door mijn hartafwijking lig. Ik heb slaap nodig. En veel ook. Een weekend feesten hakt er bij mij extra in. Maar toch vind ik het te leuk om het ervoor te laten, ik neem de consequenties voor lief.

En die komen wat harder aan nu ik 30+ ben.

Hoewel ik het liefst gezond en fit oud wil worden heb ik ooit ook de beslissing genomen dat ik liever 50 wil worden en alles uit het leven hebben gehaald dan 80 en achter m’n geraniums denken aan wat ik had kunnen doen… (reizen, uitgaan, mooie herinneringen maken)

Wat ik doe om niet helemaal naar de getver te gaan?

Op de dag zelf:

  1. Zorg dat je een rustig dagje hebt. Je cardio komt in de avond wel.
  2. Eet gewoon normaal maar extra veel groente en fruit. De vitamines heb je nodig.
  3. Neem evt een koffie of een cola om wakker te blijven. Cafeïne blijft 12 uur zitten dus later dan 2 uur zal ik niet doen op de dag van uitgaan. (Dit is misschien niet de meest verantwoorde tip maar het helpt wel de avond door te komen)
  4. Drink (bijna) geen alcohol en tussendoor veel water. In cola zit weer cafeïne en daar slaap je ook rot van. Ook bij thuiskomst water water water. Zet een flesje naast je bed (ipv een emmer) zodat je de nacht ook nog kan drinken als je wakker wordt met een droge keel.
  5. Dans!! Maar niet tot je erbij neervalt. Durf ook aan te geven als het even niet gaat. Je vrienden begrijpen dit. Evt kan je van tevoren melden dat je het lastig vind dit te doen. Als jij laat zien dat je echt geniet dan zullen je vrienden begrip hebben dat je wilt gaan.

De dag erna

  1. Plan de dag erna NIETS. Of nou ja een date met je bank. Voorheen wilde ik nog wel eens sporten inplannen of in mijn studententijd mijn huiswerk. Nu is het enige wat ik doe is op de bank hangen en niets doen.
  2. Eet fruit en groente. Om weer die vitamines binnen te krijgen. En ook water!! Je bent veel vocht verloren of je nu alcohol gedronken hebt of niet. Drink dit weer bij.
  3. Eet je favo maaltijd. Bestel of maak evt je favoriete gerecht. Zet je lievelingsserie op en bingewatchen maar… gewoon precies niets doen.
  4. Ga vroeg naar bed. Wat ik zelf probeer is overdag niet echt te slapen maar heel vroeg naar bed te gaan. Ik lag er op de zondag na carnaval al om half 8 in. Okay ik sliep misschien pas 2 uur later maar het feit dat ik niets meer hoefde was erg fijn. Als ik overdag slaap lukt het mij ‘savonds niet meer dus probeer ik dat te voorkomen. Ik eet rond 5 uur mijn avond eten en ga daarna naar bed.

Tot slot:

Ken je piek en dal momenten en je grenzen. Weet wanneer jij shined op een dag. Ik ben echt een ochtend mens. Zelfs op een dag na uitgaan ben ik sochtends klaar wakker. Dat zijn dan ook momenten dat ik evt iets actiefs of productiefs doe. Zoals eten bereiden oid. Om drie uur gaat mijn lampje uit. Dus dan wil ik in pyjama op de bank hangen.

Daarnaast weet ik dat ik beter ga op een festival overdag tot 23.00 dan uitgaan tot 2 uur of later… dus zeker de laatste tijd probeer ik het zo in te plannen… Zo heb ik wel de lusten (dansen, drankje, gezelligheid, muziek) maar niet de lasten (kater, moe, brak)

Wat voor uitgaanstypes ben jij??

Liefs Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH