Selecteer een pagina

Home » Blog 42 van Jetske: Paars of litteken?

Blog 42 van Jetske: Paars of litteken?

Hij kan verwijderd worden

Dat waren de woorden van mijn cardioloog over mijn litteken. En ik wist het, deze kan verwijderd worden. Toch heb ik besloten dit nooit te doen. Waarom? Omdat het bij mij hoort.

Maar misschien vooral omdat ik naast mijn litteken paars word als ik het koud heb. Iets wat ik stiekem veel erger vind. Na deze vraag begon ik te denken hoe het zal zijn als ik mijn litteken zal verwijderen, maar nog steeds paars werd.
Ik haalde mij een volgend gesprek in mijn hoofd:

“ Woow je bent helemaal paars, gaat het wel goed?”
“ Ja ik heb het koud, komt door mijn hartafwijking.”
“Hartafwijking?”
“Ja ik ben geboren met een hartafwijking, ik had ook ooit een litteken maar deze heb ik laten verwijderen”
“Ow ja dat snap ik wel.”

Maar waarom snapt men het wel? Omdat het “lelijk” is. Of omdat het misschien er “heftig” uit kan zien? Ik vind mijn litteken helemaal niet lelijk of heftig. Sterker nog het is mijn sieraad. Ik draag met trots laag uitgesneden hemdjes. Ik vind het helemaal niet erg dat die er zit, het hoort bij mij.

Maar toch heb ik in mijn pubertijd van voornamelijk klasgenoten te horen gekregen hoe knap het wel niet was dat ik daarmee rond durfde lopen…. Waarom?? Hoezo is dit ineens knap? Ik kreeg vragen wat ik aandoe als ik ga zwemmen.  “Nou gewoon een bikini hoezo?”

Persoonlijk vind ik het veel minder fijn dat ik paars word. Mensen reageren daar namelijk of heel heftig op of maken mij belachelijk. “Barba papa” of “Wooow je MOET NU NAAR BINNEN!!” Ik zal ook nooit meer het moment op vakantie vergeten waarbij in de avond een meisje een beetje dronken was en aan mijn lip bleef voelen wat voor long lasting lipstick ik op had… “Staat je goed dat paars.” Okay thanks, deze kleur heet “Hartafwijking” van het merk “Ik heb het koud”. Niet voor niets draag ik regelmatig nagellak en lippenstift. Toen ik bijv. Met All you need is love naar de sneeuw mocht, was ik blij dat ik lippenstift mee had. Ik had echt niet graag gewild dat het hele internet zal vallen over mijn paarse lippen.

Dus eerlijk: Als het paars worden kon verdwijnen zal ik daar alles voor doen, maar mijn litteken dat blijft lekker bij mij!

Liefs,
Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH

Jetske met paarse lippen toont litteken vol trots

Laatste nieuws