Selecteer een pagina

Home » Blog 46 van Jetske: Ga je niet te hard?

Blog 46 van Jetske: Ga je niet te hard?

Wanneer ga je als hartpatiënt te hard?

Voel jij je eigen grenzen aan?

Inmiddels durf ik voor mijzelf te zeggen dat ik heel goed mijn eigen grenzen aanvoel en deze ook aangeef. Toch denkt mijn omgeving daar soms nog anders over. Zij vinden dan dat ik te hard ga. Maar wat is te hard? Wanneer ga je te hard? En moet ik echt als hartpatiënt eerder op de rem trappen?

Grenzen aangeven

Een mooi voorbeeld van op tijd je grenzen aangeven kwam afgelopen woensdag. De avond daarvoor was ik uit eten geweest en wat het was geen idee maar het eten sloeg direct op mijn darmen. De hele nacht heb ik niet kunnen slapen van de pijn, ook omdat ik daaroverheen ook nog eens ongesteld werd. Na een nacht op de wc en amper slaap besloot ik dat het niet verstandig was om te werken. Daar waar ik er vroeger een kop koffie ingooide en op karakter ging werken wist ik van mijzelf dat ik gewoon op de bank wilde hangen.

Ironisch genoeg is dat 1 van de redenen dat ik zzp’er ben geworden. Omdat ik nu zelf kan bepalen of ik wel of niet werk. Ik kan goed begrijpen dat dit voor vele hartpatiënten krom klinkt. Want wanneer je in loondienst bent heb je juist de zekerheid dat je doorbetaald krijgt als je ziek bent. Maar ik zorg dat ik voldoende op mijn rekening heb staan en dus is het enige discussie punt: Is het X euro waard dat ik nu thuis op de bank blijf. Is het antwoord ja dan blijf ik thuis. Aangezien mijn gezondheid onbetaalbaar is, is al snel het antwoord ja.

Het betekent overigens niet dat ik te pas en te onpas mij ziekmeld. Vandaag wakker geworden met keelpijn en dit keer ga ik gewoon werken. Ik kan best functioneren en voel mij geen slap vogeltje.

Dus ja ga je niet te hard?

Het antwoord is nee. Ik luister goed naar mijn lichaam en weet mijn grenzen. Ik weet wanneer ik te hard ga en ik weet ook dat er weken bij zitten waarbij mijn grens wel degelijk wordt opgezocht. Maar tegelijkertijd weet ik dat als het tijdelijk is ik dat kan overzien.  

En dat is ook mijn boodschap aan jou. Laat je niet gek maken door je omgeving. Zowel met harder gaan of zachter gaan. Voel zelf goed aan wat voor jou fijn is en belangrijker blijf hier trouw aan. Alleen jij weet wat goed voor jou voelt!

Zeg vaker ja tegen je eigen tijd! Want dat is onbetaalbaar.

Liefs,
Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH