Selecteer een pagina

Home » Blog 49 van Jetske: Beter te laat dan gestrest

Blog 49 van Jetske: Beter te laat dan gestrest

‘Mpola Mpola’

Een van de eerste woorden die ik in 2014 in Uganda leerde was ‘mpola mpola’. Wat slow down betekend. Het was handig dit te zeggen wanneer je achterop de motortaxi ging.

Inmiddels heb ik twee jaar een relatie met mijn Ugandeze vriend en ben ik al zo’n 5 keer in Uganda geweest. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat rustig aan doen ook een manier van leven is. Hoewel men in het verkeer af en toe rijdt als gekken, komt de gemiddelde Ugandees structureel te laat.

Onderstaand gesprek laat zien hoe het er af en toe aan toe gaat.

Mijn vriend had een afspraak met mensen voor een project. Hij wist echter niet hoe laat hij zal vertrekken de volgende dag.
Mijn vriend: “De vorige keer had ik met hen een afspraak om drie uur. Dus ik vertrok vanuit het kantoor om drie uur, maar toen kwamen zij om zeven uur.”

Ik moest hier heel hard om lachen vooral omdat hij dus ook al te laat kwam.

Van ergernis tot leefstijl

Toen ik mijn vriend net leerde kennen was zijn te laat komen mijn grootste ergernis. Ik kon er niet tegen dat hij ALTIJD te laat kwam. Wanneer hij zei dat hij 18.00 thuis zal zijn kwam hij gerust 18.55. Als ik er dan wat van zei kreeg ik als antwoord “De zes zit nog in de klok, dus het is gewoon 6 uur.” Inmiddels weet ik dit van hem en weet ik dat als hij zegt dat hij om zeven uur thuis is hij uiterlijk acht uur er is. Daarnaast ben ik zelf ook mij minder druk gaan maken om de tijd.

In Nederland zouden wij wat mij betreft hier wat van kunnen leren. Niet dat ik nu iedereen aanmoedig om 5 uur later op je werk aan te komen sloffen. Maar ik verbaas mij hoe vaak wij: rennen voor een trein, eten onderweg in de auto of ov of op de fiets, of ons nog opmaken onderweg.

We jutten elkaar op om op tijd te zijn, worden boos als iemand te laat komt en stressen als we een keer vertraging hebben of in de file staan. We hebben deadlines en te laat briefjes.

Onze hele maatschappij is gericht op tijd. Want tijd is geld…

Calm down

Toch vraag ik mij steeds vaker af hoe gezond het is dat wij constant focussen op tijd. Onze normen en waarden laten zien dat op tijd komen een vorm van respect is. Maar hoe respectvol is het als je overhaast aan komt en eigenlijk met je hoofd bij de tijd zit om wel op tijd te vertrekken voor de volgende afspraak. En daarnaast vraag ik mij ook af hoe gezond het is om altijd maar in een race tegen de klok te leven.

Echter het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Je kan prima zen en relaxed leven en nog steeds overal op tijd komen. Mijn tip is vooral je niet druk te maken als je ergens te laat komt om wat voor reden dan ook. Hoe vaak zie je mensen niet helemaal uit hun plaat gaan als de ns plat ligt. Wat heeft het voor zin. Ja het is balen dat je nu X mist of te laat komt. Maar elke afspraak zal het begrijpen, zeker als het overmacht is.

Dus ook voor deze week: Het gaat sneeuwen en misschien ligt heel Nederland plat.

Je kan 2 dingen doen:

  • Je helemaal uit de pan stressen dat je te laat komt.
  • Of het accepteren en er het beste van maken.

Ik ga in ieder geval het laatste doen. Ik zie wel waar ik kom en hoe laat.

Natuurlijk zorg ik dat ik op tijd bij mijn afspraken kom. 

Maar ik behoud het motto: “Beter te laat dan gestrest” 

Dat is ook een stuk beter voor je hart.

Liefs,

Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH

Beter laat dan gestrest