Selecteer een pagina

Home » Blog 51 van Jetske: Vroeg opstaan

Blog 51 van Jetske: Vroeg opstaan

Waarom ik niet meer elke dag om 06.00 opsta.

Er was een periode dat ik elke dag om 06.00 opstond.
Of het nu zondag of maandag was, winter of zomer. Iedere dag ging mijn wekker om 06.00.

Ik moet bekennen het was een lekker ritme. Iets minder lekker was het als ik een avond uit ging want dan alsnog zei mijn biologische klok om 06.00 GOEIEMORGEN!!!

Het voelde lekker om vroeg wakker te zijn en meteen te gaan sporten als iedereen nog sliep. Maar toen ik in 2022 naar Uganda ging merkte ik al een kleine verschuiving.

Geen wekker

In Uganda wilde ik namelijk geen wekker zetten, vooral ook voor mijn vriend… Ik vond het niet okay dat ik hem verplichtte om op te staan om 06.00. Daar merkte ik al snel dat ik wakker werd met de zon, wat overigens daar het hele jaar om 07.00 is. Maar op sommige momenten werd ik ook later wakker.

Zowel in als na Uganda ging ik nadenken over mijn ideale leven. Wat nu als ik mijn droomleven leef? Ik niet meer in de kinderopvang werk en volledig content creator ben. Zal ik dan elke dag zes uur opstaan??

Een ding wat ik leerde in Uganda was luisteren naar mijn lichaam. Dit was vooral gericht op voeding. Wanneer heb ik honger en wanneer zit ik vol. Ongeacht hoe laat het is. Dit hield in dat ik soms maar twee keer op een dag at en een andere dag zes keer op een dag. En ik vond dit okay. Terwijl het luisteren naar mijn lichaam met voeding mij goed afging stelde ik mijzelf de vraag: “Zal ik niet ook luisteren naar mijn lichaam wat betreft slaap?”

Biologisch ritme.

Maar eenmaal thuis kon ik toch niet helemaal afstand nemen van de zes uur op. Alle goeroes vertelde mij dat succesvolle mensen dit doen. En ik wilde een van hen zijn en dus MOEST ik dit ook doen… Pas sinds 2023 kwam ik er steeds vaker achter dat mijn zes uur verwaterde.

Wanneer de wekker ging bleef ik vaak nog in bed liggen. Ik ging soms eerst werken en dan sporten. Ik merkte dat rond tien uur sporten mij veel beter lag en deed dit steeds vaker. Meermaals stelde ik mijzelf de vraag wat ik zal doen als ik volledig content creator was. 
Voor mij is vrijheid echt mijn kernwaarde. Vrijheid in alles: financiële vrijheid, vrijheid in tijd, locatie vrijheid etc. En dus wil ik niet gebonden zitten aan een wekker. Ik wil wakker worden wanneer mijn lichaam zegt “Je bent goed genoeg uitgerust” En in slaap vallen wanneer ik moe ben.

Nooit meer een wekker.

En dus word ik nu (bijna) elke ochtend wakker zonder wekker. Er zijn nog 2 dagen in de week dat ik werk op een kinderopvang waarbij ik vroeg op moet staan. Maar de rest van de week slaap ik zo lang ik wil. Mijn biologisch ritme is 23.00 slapen 07.30 op. Ik heb dus 8,5 uur slaap nodig. Dat is meer dan de acht uur slaap die de goeroes mij vertelde te hebben.

Ik vaar er goed bij geen wekker te hebben, ben productiever en veel vrolijker. Gek genoeg krijg ik meer gedaan zonder daarbij op de tijd te moeten letten. De ene keer ga ik meteen sporten, de andere keer eerst werken. Ik doe gewoon waar ik zin in heb en dat werkt voor mij.

Doe wat werkt voor jou.

Als jij het fijn vindt om je wekker om zes uur te zetten, dan zal ik zeggen: “Doe je ding”.

Maar doe het niet omdat een goeroe of fitjunkie zegt dat je dat moet doen om succesvol te zijn. Je hoeft niet in een ijs bad te stappen, selderij sap te drinken of om zes uur op staan om succesvol te zijn. Succes zit hem in Acties. En eerlijk ik was op een gegeven moment meer tijd kwijt aan alle dingen die ik zogenaamd “moest” doen om succesvol te zijn, dan dat ik daadwerkelijk mijn acties deed. Maar dat is misschien een mooie voor volgende week.

Liefs,

Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH