Selecteer een pagina

Home » Blog 53 van Jetske: Balans

Blog 53 van Jetske: Balans

Alles draait om Balans.

Misschien krijg je al een rolberoerte van het woord “Balans”. Je wordt er dan ook tegenwoordig mee doodgegooid. Balans hier balans daar..

Toch is het uiteindelijk wel zo. Het leven is niet alleen maar groente en fruit. Maar als je alleen pizza en patat eet word je ook niet veel fitter. 
Er was een periode in mijn leven dat ik constant bezig was met voeding. Niet te veel niet te weinig. En constant was ik er bewust van wanneer ik iets “ongezonds” at.

Cheat day

Afgelopen weekend was weer zo’n mooi voorbeeld. Op zondag vierde ik samen met een vriendin en mijn vriend carnaval. Ik wist dat gedurende de dag mijn dieet zal bestaan uit bier en patat. Voorheen had ik dit dan als cheat day gezien. Gedacht dat het toch al te laat en verpest was en dus alle remmen losgingen.
Nu zie ik dat totaal niet meer zo. Ik ben mij ervan bewust dat het niet de meest gezonde dag van mijn leven is. Toch zorg ik dat ik in de ochtend in ieder geval wat fruit binnen heb. Voorheen zal ik ook mijn ontbijt zonder fruit doen want “Het was al verpest”.

De rest van de dag heb ik inderdaad geleefd op patat en bier maar alsnog ben ik niet all-in gegaan. Ik heb gewoon geluisterd naar mijn lichaam en niet meteen het meest extreme gedaan. Daarnaast heb ik naast al het bier en zoute patat ook veel water gedronken.

Weet wat je eet

Mijn verleden heeft echter wel een groot voordeel gehad. Ik ben mij ervan bewust dat over het algemeen mijn dagen vrij gezond zijn. Veel groente en fruit en voedzame maaltijden. Maar doordat ik mijzelf alles gun maak ik het ook niet te bond als ik een dag niet voedzaam eet. Als ik zal willen mag ik vandaag prima weer aan het friet en bier. Maar ik weet dat ik daar oprecht niet gelukkig van word. Ik voel mij beter wanneer ik nu weer lekker voedzaam eet en daarnaast ook veel water drink. Dan herstel ik goed van hetgeen wat ik gister heb gedaan.

Ik eet daarom ook vooral zo voedzaam omdat ik weet dat ik er energie van krijg. Het is goed voor mijn hart om niet zoveel zout en vet te eten. Dat ik er daarnaast ook nog slank door blijf is een mooie bijkomstigheid. Het is in ieder geval zeker niet de reden dat ik het doe, althans niet meer. Ik ben mij ervan bewust dat ik gezonder eet dan de gemiddelde mens. Maar ik weet dat dat mij het gelukkigst maakt. Ik word namelijk niet gelukkig van elke dag bier en patat of pizza. Soms heb ik er zin in en dan eet ik het zeker. Ik geniet er dan vol van! Maar ik weet dat ik uiteindelijk het meest gelukkig word als mijn maaltijden grotendeels voedzaam zijn. Want dat geeft mij energie en daar wordt ik ECHT gelukkig van!

Groetjes,

Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH