Selecteer een pagina

Home » Blog 58 van Jetske: Lekker even wijnen

Blog 58 van Jetske: Lekker even wijnen

Stoppen met het normaliseren van alcohol

Begrijp mij niet verkeerd, ik houd zeker wel van een glaasje alcohol op z’n tijd.

Een glas rode wijn bij het diner of een cocktail aan het strand. Wat mij echter verbaasd is hoe genormaliseerd alcohol is in onze maatschappij.

Als je vraagt aan iemand hoe z’n weekend was en diegene zegt: “Ja heerlijk relaxt was het hele weekend thuis lekker film gekeken en nog een joint gerookt op mijn balkon” Dan zal diegene gek worden aangekeken. “Hoezo rook jij een joint, ben je verslaafd?? En weet je wel hoe ongezond dat is?” Maar zeg je: “Ja was leuk ik was nog uit en had toen iets te veel gedronken.” Dan zal er waarschijnlijk worden gelachen en willen we allemaal de hilarische verhalen horen. Het ene jointje in het weekend wordt afgestraft en bestempeld als drugs verslaafd maar de 6-10 alcoholische drankjes is “normaal”.

En ik merk het ook in de gezondheidszorg. Ik heb al meerdere malen een moment gehad dat de arts mij bijna “geruststelde” dat ik echt nog wel alcohol mag drinken. De cardioloog, leverarts en vasculair arts hebben mij allen op verschillende momenten in mijn leven verteld dat het okay is om te drinken. In combinatie met mijn medicijnen, ook al is mijn lever waarde te hoog (hoort bij mijn hartafwijking) het kan gewoon allemaal. Maar: “Wel met mate”.

Jetske met een fles wijn

Ik begrijp dat eerlijk gezegd niet, wat is met mate? Ik kan na één glas wijn soms al helemaal toeter zijn. Dat is dan ook de reden dat als ik de bob ben ik niet drink. En ook doordeweeks niet drink. Alcohol is slecht voor je, dat weten wij allemaal. Ook dat zogenaamde glaasje rode wijn wat volgens mij zelfs de hartstichting adviseerde. Ja er zitten antioxidanten in, maar dat komt door de druiven niet door de wijn. Dus eet rode druiven en skip de alcohol, want dat is allesbehalve gezond.

Het erge van dit alles vind ik misschien nog wel dat alcohol zo genormaliseerd is, dat wanneer je niet drinkt, je bijna belachelijk wordt gemaakt. “Ach doe niet zo ongezellig, een glaasje kan toch wel” En zelfs dus de artsen zeggen: “Nee geen probleem alleen met mate.” Wat mij overigens het advies lijkt voor iedereen.

Alcohol is een drug, net als GHB, Hasj en wiet. En ja misschien raak je aan het een sneller verslaafd dan aan het ander. Maar ik denk dat ik een heel ander gesprek had met de artsen als ik had gevraagd of ik op zaterdag wel die ene joint nog mag roken…

Wat ik zal willen is dat we stoppen met het normaliseren van alcohol. Maar elkaar aanmoedigen om minder te drinken. Of helemaal niet te drinken. Want hoe meer ik erover nadenk hoe gekker ik het vind. Een wijn arrangement of een bierproeverij is allemaal heel normaal. Zeker als het over wijn gaat is het onwijs geromantiseerd. Een avondje romantisch bij kaarslicht met een wijntje. Bier is lekker voor op festivals of als je een echte kenner bent in de kroeg een speciaal biertje. En een cocktail is altijd zomers voor op het strand. En dan heb ik het nog niet over de champagne bij oud en nieuw. Elke gelegenheid kent zijn drankje.

En nogmaals begrijp mij niet verkeerd. Ik ben geen heilige en ik kom jou niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Ik houd ook van een cocktail op z’n tijd. Maar ik ga net zo goed op cola of water, soms zelfs beter. Alleen baal ik ervan dat ik nu bijna het excuses moet gebruiken “Medicijnen” terwijl ik ergens weet dat ik mij ook 10 keer beter voel als ik maar 1 of 2 drankjes drink op een avond. En ik weet dat ik daarin niet de enige ben…

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH

Laatste nieuws