Selecteer een pagina

Home » Blog 62 van Jetske: Is eten nog wel leuk als hartpatiënt?

Blog 62 van Jetske: Is eten nog wel leuk als hartpatiënt?

Met mijn aangeboren hartafwijking let ik zeker de laatste jaren op wat ik eet.
Hoewel mijn cardioloog hier niet achter sta, eet ik vegan. (Hij vind het vooral onzin)
Echter is hij wel altijd verast over hoe gezond en fit ik ben.
Maar goed die discussie laat ik graag in het midden.

Toch heb ik het idee dat de gemiddelde hartpatiënt een stuk gezonder eet dan mensen zonder hartafwijking.
Als ik naar mijzelf kijk eet ik veel groente en fruit en zo min mogelijk zout. En eerlijk ik merk ook heel snel wanneer iets te zout is. Dan kan ik letterlijk hartkloppingen voelen.

Daarnaast let ik, zeker nu met mijn nieuwe medicijnen ook op mijn alcoholgebruik. Ik drink inderdaad eens in de zoveel tijd twee glazen alcohol op een dag.

Is eten dan nog wel leuk als hartpatiënt?

Tja het ligt eraan waar je vandaan komt. Het is een beetje hetzelfde als mensen die jarenlang kilo’s vlees hebben gegeten en witte bolletjes met chocopasta. Die willen ook niet van de een op andere dag aan de salades en smoothies.

Maar voor mij is dit al jarenlang mijn leefstijl. Het opletten doe ik onbewust. Het is voor mij zo normaal geworden dat het niet eens voelt als een dieet. Daarnaast mag ik alles eten van mijzelf. Ik weet alleen dat ik mij beter voel als ik een bak groente weg eet, dan wanneer ik een zak patat eet.

Eet ik dan nooit meer patat of chips? Tuurlijk wel. Ik ben ook een mens en soms heb ik daar gewoon erg zin in. Maar ik merk wel dat wanneer ik het eet, ik daar meteen last van heb. Dan wel bij mijn darmen of dat ik constant dorstig ben. Maar ik ben geen heilige.

Dus ja ik vind eten nog steeds leuk als hartpatiënt. Het is voor mij zo’n gewoonte om op te letten dat dit niet als straf voelt. Ik eet gezond en gevarieerd en geniet nog steeds van alles wat er is. Ook al weet ik dat de ene maaltijd meer effect op mijn lijf heeft dan de ander.

Het is okay…

Liefs, Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH