Impactdag
Dit was de vraag die gesteld werd tijdens de impact dag. Als je een afwijking hebt en met name een hartafwijking kan daar een angst ontstaan om te gaan sporten.
En daar waar het vroeger ook werd afgeraden zie je nu een verschuiving ontstaan. Sporten is goed: Ook MET hartafwijking.
Op zaterdag 18 maart was de impact dag. Hart4onderzoek had deze dag in samenwerking met AMC georganiseerd. Een super leerzame en nuttige dag. Een combinatie van patiënten, doctoren en familie van patiënten waren aanwezig. Het thema: “Kan je sporten met een hartafwijking?” De dag begon met een presentatie van sportcardioloog Harald Thune Jorstad. De conclusie: Iedereen kan sporten, de vraag is hoe.
Wanneer wij aan sporten denken, denken we vaak in het extremen. De ultra runs, jezelf tot het gaatje pushen in de sportschool of de bodybuild wedstrijden. Er wordt vaak gedacht dat dit pas sporten is. Als je niet half kotsend uit een training komt en het je zoveel zweet dat het lijkt alsof je net een regenbui op je kop hebt gehad, dan heb je niet gesport…
FOUT! Als je zo hard traint zal je ook zeker hard onderuitgaan… Leuk dat al die motivators je tot het gaatje willen laten gaan, maar zo werkt het niet. Althans niet als je een hartafwijking hebt. Het allerbelangrijkste daarin is het luisteren naar je hart.
Het is elke dag weer een verassing voor mij hoe goed een training zal gaan. Heb ik goed en genoeg gegeten. Heb ik voldoende geslapen. Het zijn allemaal factoren die belangrijk zijn voor mij. Ik behandel mijzelf dan ook als een atleet. Atleten doen ook alles wat goed is voor hun lichaam. En hoewel ik geen heilige ben houd ik hier ook zeker rekening mee.
Mocht je al heel lang willen sporten maar weet je niet waar te beginnen, dan zal ik zeggen: Begin laagdrempelig. Kijk naar wat je al doet qua beweging. Weet van jezelf je grenzen. Als jij nooit hebt hardgelopen moet je niet denken dat je binnen een maand 10km kan rennen. Begin rustig en bouw het op. Je hart is een spier dat kan je trainen. Ook met rennen. Maar ook yoga is super goed voor je! En het maakt je flexibel!
Mocht je vragen hierover hebben kan je altijd je cardioloog benaderen. Mocht je het liever wat laagdrempeliger willen dan mag je ook mij benaderen. I’m there for you.
Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH