Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (21): Vliegen

Blog Jetske (21): Vliegen

Tips voor vliegen met een hartafwijking

(maar ook zonder is dit een fijn artikel)

As we speak (of as I write) zit ik op Schiphol. Te wachten op mijn vlucht naar Uganda. Met een veel te dure overrated koffie van dat bekende Amerikaanse merk naast mij. Wat volgens mijn ouders al geen koffie is te noemen… Over 1,5 uur ga ik de lucht in.

Gister kwam ik tot de conclusie dat dit al mijn 10e keer vliegen is, hoezo Goois… Maar hierdoor weet ik wel wat vliegen met een hartafwijking is… EN waar je op moet letten.

NOTE: Ik weet niet hoe het is om te vliegen met een pacemaker oid. Vraag daarom altijd medisch advies.

Hydrateer
Als je ergens mee rekening moet houden als hartpatiënt is het wel vocht! In de lucht is een zeer droge luchtvochtigheid. Ik merk dit aan verschillende dingen. Mijn handen en lippen worden droger en ik houd vocht vast.

Met alle respect maar met de shotglaasjes water die de luchtvaartmaatschappij mij aanbiedt ga ik het niet redden. Ik wil meer! En dus neem ik meer.

Hoe ik het dit keer heb aangepakt:

  1. Ik heb watermeloen als ontbijt (is al vocht)
  2. Ik heb een half literflesje mee. Tegenwoordig komt die gevuld gewoon door de douane. Maar mocht je het risico niet willen nemen dan zijn er hier en daar wat waterpunten op Schiphol. In de wc zijn ze krenterig en daar is het water warm… (dit is niet direct na de douane zo, maar wel bij de gates)
  3. Ik zorg dat ik in de ochtend al 0.5 op heb. * Ik vlieg nu overdag als je ‘s nachts vliegt is het natuurlijk weer anders.
  4. Naast mijn flesje water koop ik er ook nog 1. JA het is mega duur. Maar mijn gezondheid is mij elke euro waard. Dus liever een te dure fles water dan koppijn, vocht vast houden en me niet lekker voelen.
  5. Snack: Wortels. Ook als snack heb ik iets vochtigs mee namelijk gesneden worteltjes. Hierdoor heb ik en een lekkere snack en ik krijg extra vocht binnen.

Ik geef toe met die koffie heb ik niet echt extra vocht binnen, maar i needed de cafeïne.

Als je net als ik medicijnen slikt is het handig om hiervan een bewijs te hebben. Dit kan bij je cardioloog of bij de apotheek. Ik neem deze altijd mee in mijn handbagage zelfs als mijn medicijnen in mijn ruimbagage zitten. Better safe than sorry.

Schroom niet om altijd je cardioloog of de luchtvaartmaatschappij te contacten als je je ergens zorgen om maakt. Vliegen moet leuk zijn en niet een angstige of stressvolle situatie!!

Zorg goed voor jezelf en neem jouw favo snacks mee 😊 En vooral ENJOY!!

Ik ga nu opzoek naar een waterpunt om mijn flesje bij te vullen en een veel te duur flesje water kopen! AJUUU!

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

 

Laatste nieuws