Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (23): De zon en mijn hart

Blog Jetske (23): De zon en mijn hart

De zon en mijn hartafwijking

“Je hebt vast wel eens gehad op een tropische dag in San Tropez dat je de hele dag alleen maar water aan het drinken bent.” Met grote ogen keek ik mijn cardioloog aan. Ik was nog nooit in San Tropez geweest maar herkende de situatie. “Ehm ja” antwoordde ik. “Dat komt vanwege je hart dat moet dan hard werken en dus heb je meer water nodig.”

Het verklaarde voor mij een heleboel. Als het zonnig is, is mijn bloedsuikerspiegel lager en wil ik water drinken voor het leven. Veilig zonnen gaat voor mij niet alleen gepaard met een goede zonnebrandcrème. Iets zouts en iets fruitigs gaan ALTIJD in mijn tas EN …. WATER..

Ik mocht willen dat Waternet mij sponsorden zo vaak als dat ik in mijn blogs het over water heb. Maar zeker in de zomer is het extra belangrijk. In mijn blog over de bergen schreef ik dat mijn ouders en ik veel wandelden in de bergen. Ik weet niet zeker over ze dat zonder water deden maar ik zal vandaag de dag altijd water meenemen.

Dit is mijn laatste week ik in Uganda, maar om een voorbeeld te geven hoe belangrijk ik het vind om water bij mij te dragen. Wij hebben een filter en daarmee kan ik mijn halve liter flesje mee vullen. Maar als ik een dag weg ga koop ik nog een 1.5 liter fles. Waarom? Omdat ik er zeker van wil zijn dat ik ten alle tijden drinkwater tot mijn beschikking heb. Of ik nu in de auto in de file sta of in een restaurant zit ik wil water hebben. Zeker met warm weer.

Steeds bewuster ga ik ook om met warm weer. Ik doe rustiger aan en neem de tijd voor alles. Laat mijzelf afkoelen en gun mijzelf voldoende zout en suiker. Ik kijk ontzettend uit naar de zomer naar alle festivals en vooral de zon! Een flesje zit er altijd in mijn tas. En volgens de dokter is dat geen overbodige luxe. Mooi! Want mijn flesje en ik zijn 1 😊

Ik heb namelijk wel eens gehad dat ik voelde dat ik te weinig had gedronken en dan treden de volgende signalen op:

  • Duizelig (sterretjes zien bij opstaan)
  • Hoofdpijn
  • Dikke voeten
  • Moe/ humeurig
  • Soms honger
  • Donkere urine

Deze signalen hoeven niet allemaal tegelijkertijd plaats te vinden. Vaak begint het met moe of duizelig. Dan weet ik even een groot glas water naar binnen gieten en dan voel ik mij vaak als nieuw. Maar mocht je een van deze signalen herkennen dan is jouw antwoord…. WATER

En nee geen koffie of frisdrank, daar krijg ikzelf alleen maar meer dorst van. In water zit precies alles wat je nodig hebt! Die andere drankjes zijn leuk voor erbij zie ze als gezellige snack.

Wat zit er standaard in jouw tas als je de zon in gaat?

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

Jetske schrijft blog over wonen in buitenland