Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (24): Picknick

Blog Jetske (24): Picknick

Hoe deze picknick mij tot vraagtekens leidde.

Soms zal ik willen dat ik het niet wist. Dat ik geen idee had wat waar vandaan kwam. En tegelijkertijd ben ik blij dat ik het weet omdat ik ernaar kan handelen.

Ik weet nog goed de eerste keer. Ik was met een vriendin in een parkje volgens mij het vondelpark in Amsterdam. We hadden een gezellig picknick, waren lekker aan het wijnen en hadden het gezellig. Lekker studentikoos kletsen over alles. En vooral genieten van de heerlijke zomerse dag. Het viel haar op dat mijn voet ineens dik werd. Het was mijn linkervoet. Als je alleen mijn voet zal zien zal je denken dat ik zwaar overgewicht had. Zo dik was deze.  Al grappend maakte ik mij toch wel zorgen en besloot ik naar de dokter te gaan. Maar precies toen was mijn voet niet meer dik…

Hoe kon mijn voet dik zijn, waarom alleen mijn linker? En waarom was deze weer slank als ik de dokter wilde bezoeken… Pas jaren later kwam het besef. Ik hield vocht vast. Iets wat heel normaal is met mijn hartafwijking. Het gebeurt onder verschillende omstandigheden: Wanneer ik mij inspan (sporten), warmte, te veel zout/ cafeïne. Inmiddels weet ik het.

Ik snap nu waarom mijn buikomvang aan het eind van de dag groter is. Waarom ik de enkels heb van een vrouw van 70 met overgewicht. Ik snap het. Doordat ik nu weet waardoor het gebeurt ben ik bewust bezig met zoveel mogelijk drinken maar tegelijkertijd ook blijven bewegen.

En toch zal ik soms willen dat ik het niet wist. Juist doordat ik het weet let ik er erg op. Zijn mijn voeten al dik? Doen ze pijn? Is mijn buik nog in vorm?

Ik wil namelijk helemaal niet focussen op dit enige nadeel van de zomer (warm weer). Ik houd van warm weer. Het liefst heb ik het hele jaar door warm weer. Ik wil genieten van de zon, de zon is mijn grootste vriend. En ja ik wil ook goed voor mijn lijf zorgen. Zorgen dat ik voldoende blijf drinken om vocht af te voeren.

Maar vooral genieten, niet te veel focus leggen op mijn lijf maar meer focus op de mooie dag! Want met de zon is dat voor mij automatisch al het geval! Zelfs met dikke voeten 😊  

Liefs,

Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

 

Laatste nieuws