Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (25): Je dromen achterna

Blog Jetske (25): Je dromen achterna

Je dromen achterna met een hartafwijking…

Voor veel mensen is het al spannend om hun dromen achterna te gaan. Maar als je een hartafwijking hebt kan dit extra belemmerend zijn. Als jij je hele leven hoort dat je rustiger aan moet doen en gas terug moet geven, zie dan maar eens vol gas voor je dromen te gaan…

Dromen, durven DOEN!  

“DOE EENS RUSTIG!! “ Dat is iets wat ik mijn hele leven al gehoord heb… Deels omdat ik toch een soort ADHD heb, maar vooral ook vanwege mijn hartafwijking… Niet te hard rennen, niet te druk doen, niet te laat slapen etc. In mijn pubertijd heb ik hier zeker tegenaan geschopt maar dat is eigenlijk nooit overgegaan…. Steeds meer zie ik in dat juist het druk doen goed voor mij was.

Juist doordat ik mij verzette tegen het rustig zijn en mijn dromen volgde heeft het mij gebracht tot wie ik nu was. Een paar voorbeelden: 

  • Toen ik net naar de middelbare school ging kwam ter sprake dat ik met een elektrische fiets van het station naar school zal kunnen fietsen (een wandeltocht van 10 min). Destijds was dat niet cool en dus liep ik vanaf het station en fietste ik zelfs een jaar later 12km naar school toe op een doodgewone fiets. (Want dat deed iedereen dus ik ook)
  • Op mijn 21ste begon ik met hardlopen waar de hele familie op tegen was… Maar ik zette door en rende zelfs 6 jaar later een halve marathon.
  • In 2022 zei ik mijn baan en huur op en vertrok voor onbepaalde tijd naar Uganda om daar te wonen met mijn toen nog ex wat al snel weer mijn vriend werd. Iedereen verklaarde mij voor gek maar ik deed het…
  • En al jaren heb ik mijn Youtube kanaal en iedereen denkt leuke hobby, maar ik ben nog steeds van plan daar mijn werk van te maken.

 En zo zijn er nog wat dingen die mensen raar vinden. Zo wil ik 50/50 wonen (6 maanden Uganda en 6 maanden Nederland) Dat kan niet volgens mijn omgeving. Maar ik ga bewijzen dat het wel kan. Daarnaast wil ik mijn eigen huis laten bouwen in Uganda, dit is echt al een droom sinds ik de Sims speel. En ik zal ook graag kinderen van mijzelf willen, ook iets wat op mijn 18e is afgeraden en waar heel veel cardiologen en hartpatiënten de zenuwen van krijgen.

Doe wat je kan!

Maar vooral voor dat laatste ben ik nu aan het trainen. Door een sterke conditie op te bouwen hoop ik op een gezonde en goede zwangerschap. Voorlopig staat een kind niet op de planning, maar ik zie dit hetzelfde als mijn halve marathon. Ook daar begon ik 1.5 jaar van tevoren voor te trainen. En dat is wederom mijn plan! Wat de toekomst ook mogen brengen ik wil er in ieder geval zeker van zijn dat ik heb gedaan wat ik kon!

En vooral dat laatste wil ik aan jou meegeven. Want vaak denken we in moeilijkheden en niet in mogelijkheden. Maar er is zoveel mogelijk! Reizen in een rolstoel? Het kan! Wonen in het buitenland? Het kan! Zelfs als hartpatiënt. (Kleine sidenote: Om Nederlandse burger te blijven moet je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland wonen. Dan behoud je o.a. het recht op zorgverzekering, iets wat ik als hartpatiënt wel wil vandaar mijn 50/50 wens!)

 Sporten met een hartafwijking: Het kan! Mocht je een doel hebben waarbij je twijfelt over je conditie, doe dan een inspanningstest bij een sportcardioloog. Deze kan jou aan de hand van jouw gegevens en resultaten advies geven. Zo weet je waar je aan toe bent en hoe je het best kan trainen! Maar twijfel niet en ga ervoor!!

Laat je in ieder geval niet tegenhouden door jouw belemmerende gedachten (of die van je omgeving) want je kan zoveel meer dan je denkt!

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

Blogger en vlogger Jetske gaat haar dromen achterna