Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (27): Mijn hartafwijking en ik

Blog Jetske (27): Mijn hartafwijking en ik

De relatie met mijzelf

Hoewel de sinus over vakantie en vrije tijd nog op de mat moet vallen, begin ik alvast aan het volgende thema: Relaties. Ik kan uitgebreid vertellen over relaties en een hartafwijking maar het lijkt mij veel leuker om andere mensen aan het woord te laten. Hoe is voor hen mijn hartafwijking en is dat veranderd in de afgelopen jaren?

Maar omdat ik 1 relatie heel belangrijk vind begin ik daarmee: De relatie met mijzelf!

Het schrijnende is dat wanneer er gevraagd wordt van wie je houdt mensen niet zichzelf benoemen. Terwijl jij bent degene die ECHT je leven lang meegaat. Van de rest weet je niet zeker of zij eerder zullen te komen overlijden of door andere omstandigheden uit je leven zullen verdwijnen.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je relatie met jezelf goed is?? Dit is iets waar ik jaren aan heb gewerkt en gaat ook zeker niet over 1 dag ijs. Sterker nog soms komen de belemmerende gedachten over mijzelf weer terug. Het allerbelangrijkste is dat je je bewust wordt van jouw gedachten. Hoe denk je over jezelf? Zijn er dingen die je altijd benoemd die “verkeerd” zijn aan jezelf. Spreek je vaak kritisch tegen en over jezelf?? En waar heeft dat dan mee te maken.

Door je hartafwijking kan je ook bepaalde gedachten hebben over jezelf. Zo had ik afgelopen weekend een event van Changing life (ik ben coach daar) En ineens voelde ik mij weer het meisje met gym. Die er niets van kan en altijd als laatst is. Terwijl er zaten allemaal diverse mensen tussen met allerlei niveaus van sporten. En we deden uiteindelijk maar 2 oefeningen met de groep die puur voor de uitleg bedoeld waren. Conclusie het zat allemaal in mijn hoofd.

Maar dat is niet zo gek. Als jij jarenlang iets over jouzelf hebt gedacht vanwege je hartafwijking, dan is het lastig om deze gedachten om te draaien. Misschien heb je jezelf wel minder gevoeld of vind je dat je niks kan.

Wat ik jou als tip wil meegeven is om alle gedachten over jezelf op te schrijven. Probeer hier zonder oordeel naar te kijken. Welke gedachten zijn positief en welke negatief? En kan je de negatieve gedachten omdraaien. Bijvoorbeeld als je denkt “Ik ben altijd sloom, ik zal altijd de laatste zijn bij sport.” Dat is geen positieve gedachten: Daar kan je van maken: “Ik sport en dat geeft mij energie, het maakt niet uit hoe hard ik ga ik ga sneller dan de mensen die op de bank zitten.”

Bewustwording is nummer een (en het aller lastigst) Wanneer je eenmaal bewust bent van deze gedachten kan je ze ombuigen. Door steeds vaker bewust te worden van deze gedachten wordt het vanzelf makkelijker om ze om te buigen. Wat ook helpt is elke ochtend voor de spiegel een paar goede dingen tegen jezelf te zeggen. Voelt misschien gek en onnatuurlijk maar hoe vaker je dat doet hoe makkelijker het gaat! Geloof mij maar 😊 Ik sta regelmatig voor de spiegel mijzelf op te hypen hoe geweldig ik wel niet ben. En jij bent net zo geweldig!!!

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

Laatste nieuws