Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (28): Mijn vriend aan het woord

Blog Jetske (28): Mijn vriend aan het woord

Omdat het thema “hartafwijking en relatie” is lijk het mij leuk telkens iemand anders aan het woord te laten. Te beginnen bij mijn vriend.

Mijn vriend, Paul komt uit Uganda en ik heb hem in 2014 ontmoet. Na een korte relatie besloten we uit elkaar te gaan om in 2022 weer bij elkaar te komen.

Ik heb hem vragen gesteld waarvan ik denk dat er meerdere mensen tegenaanlopen of daar misschien onzeker over zijn.

Wat waren jouw eerste gedachten toen ik jou over mijn hartafwijking vertelde?

Ik vond het eerst maar vreemd en raar. Zeker als ik kijk naar hoe mensen hier met een hartafwijking niet oud worden. Ik ben in 2015 een vriend verloren hieraan. Hij werd opgenomen met hartproblemen in het ziekenhuis maar heeft dit niet overleefd.

Zag jij mijn litteken meteen al vanaf het begin?

Ik zag jouw litteken niet meteen. Pas toen we voor het eerst samen uit waren. En doordat jij had verteld dat jij was geopereerd, daardoor viel het op.

Is het lastig om een relatie te hebben met iemand met een hartafwijking?

Ik vind het niet lastig. Iedereen heeft iets lastigs in zijn leven. Het leven is nooit perfect. Je kan het niet altijd jouw manier hebben. Ik ben dankbaar dat ik jou heb en dat ik weet van jouw situatie. Ik heb het nooit moeilijk gevonden.

Heb jij vragen hierover, die jij mij nooit hebt gesteld?

Jazeker: “Heb jij momenten van pijn in je hart of andere gezondheidsproblemen en hoe voel je je daar dan bij” Hierop heb ik geantwoord dat ik af en toe mijn hart flink voel werken bij inspanning maar nooit pijn heb. Wel heb ik af en toe dat ik duizelig word. Dan moet ik eten en drinken en rusten (hangt af van de situatie)

Zie jij het wanneer ik moe ben??

Vaak wel.

Heb jij angsten voor de toekomst?

In het begin maakte ik mij heel veel zorgen. Maar nu niet meer.

Waar maakt je je zorgen om in het begin?

Dat jij altijd ziek zal zijn of dat de situatie erger zal worden. Dat we misschien niet veel konden doen in het leven. Maar verassend genoeg, en daar ben ik erg dankbaar voor, doe je meer dan ik. Jij motiveert mij en ik ben ontzettend trots op jou!

Is er een verschil tussen mij en vorige relaties? (evt meer rust nemen of water drinken)

Het leven is normaal en perfect met jou. Ik heb niets te klagen.

Wil je nog iets kwijt?

Dat ik van je houd.

Of ik hierna heb gehuild misschien… Super lief en mooi om dit gesprek aan te gaan. Het was voor mij de eerste keer dat ik dit deed en ik vond het oprecht wel spannend. Want als je een hartafwijking hebt gaat het vaak “om jou” maar je weet eigenlijk nooit wat de impact is. Het is daarom extra fijn te weten dat het leven gewoon het leven is en ik ben heel dankbaar dat mijn vriend mij behandeld als Jetske en niet als patiënt.

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

 

Artikel intimiteit en seksualiteit

Laatste nieuws