Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (38): Mijn hartafwijking en het dagelijks leven

Blog Jetske (38): Mijn hartafwijking en het dagelijks leven

Heb je er veel last van?

Het is een vraag die ik regelmatig krijg wanneer ik vertel over mijn hartafwijking. Deze beantwoord ik dan ook met “nee”.

Toch merk ik wel degelijk dat ik een hartafwijking heb. De laatste tijd snap ik steeds vaker waar bepaalde gevolgen vandaan komen en dat dit effecten zijn van mijn hartafwijking. Iemand zonder hartafwijking voelt ook de effecten van weinig eten, weinig slaap, koud of warm weer of een intensieve workout. Bij mij zijn die effecten net wat groter en komen zij eerder.

Zo heb ik het sneller koud dan andere mensen en word ik paars wanneer ik het koud heb. In de sportschool heb ik dan ook veel langer een lange legging aan dan de meeste mensen.

Maar ook tijdens mijn buitentrainingen trek ik sneller een lange legging en shirt aan dan de meeste mensen. Zo was 17 september de Dam tot Dam loop. In eerste instantie werden wij gewaarschuwd voor de hitte. Echter toen ik de ochtend van de loop wakker werd was het een regenachtige dag. Ik besloot een lange legging aan te doen. Terwijl de meeste lopers deze run deden in een short. Gelukkig maar want ik had het oprecht fris die dag.

Mocht je dit nu lezen en denken “Jetske kan jij dan wel van Amsterdam naar Zaandam rennen, dat is toch 16km?” Ja, dat klopt ik kan 16km rennen, maar ik lig daarna wel de rest van de dag in bed. Daar waar andere mensen misschien in de avond nog met vrienden zouden afspreken, lig ik er de rest van de dag vanaf. Maar ik ben de volgende dag weer helemaal fris fruitig en up en running! (Okay niet letterlijk running, want ik zorg wel dat ik een rustdag neem qua sport)

Als ik te weinig heb gegeten is mijn bloedsuikerspiegel meteen heel laag en zie ik sterretjes. Als ik in de hitte ren word ik snel duizelig. En zo zijn er meer dingen waarbij, als ik het zal benoemen, de meeste mensen er last van zouden hebben, alleen ik net wat sneller of meer.

Toch mag ik van geluk spreken. Ik kan vrijwel altijd meekomen in de groep. Ik kan hardlopen, naar festivals, ik werk en heb een druk sociaal leven. Ik ben dankbaar voor wat ik kan.

Toch plan ik de middag en avond na een Dam tot Dam loop vrij. En zo zijn er meer dingen die ik extra doe vanwege mijn hartafwijking. Maar door die extra dingen kan ik gelukkig meekomen in het “normale” leven en antwoord ik op de vraag:

Heb je er veel last van?” Nee.

Liefs,

Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

Jetske Kalwij loopt de Dam tot Damloop