Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (39): Te fit voor een hartpatiënt?

Blog Jetske (39): Te fit voor een hartpatiënt?

Je bent fit

“Je bent fit” Het waren de woorden van m’n cardioloog bij het laatste consult. Ieder jaar kom ik naar het ziekenhuis voor zoals ik dat noem mijn APK. En ieder jaar krijg ik te horen dat het goed gaat, en ik fit ben. Begrijp mij niet verkeerd ik ben onwijs dankbaar dat het voor mij een kort “Hallo het gaat goed” consult is.

Ik voel mij ook super fit wat het soms ook zo lastig maakt om deze blogs te schrijven. Zo vergeet ik af en toe dat ik een hartafwijking heb en vergelijk ik mij eerder met mensen zonder hartafwijking dan degene met… Ja ik word paars als ik het koud heb en heb soms wat extra hersteltijd nodig. Maar buiten dat kan ik werken, spreek ik in het weekend af met vrienden. Sport ik 4-6 keer per week en speel ik toneel. Ik heb een druk sociaal leven en geniet daar volop van. 

Door mijn hart ben ik wel extra bewust van het feit dat het zomaar klaar kan zijn. En daarom leef ik juist volop. Hoewel ik door deze blogs regelmatig als inspiratie wordt gezien (daarvoor dank) voelt het soms alsof ik ver van de andere hartpatiënten sta.

Ik zit niet in een rolstoel, kan volledig werken en heb al sinds mijn 5e geen operatie gehad. 

Deze maand staat in het teken van “heart en mind.” Zoals kwaliteit van leven en revalidatie. En dat zijn twee onderwerpen waar ik eigenlijk niet mee te maken heb. Mijn kwaliteit van leven is goed, hoewel er ooit tegen mij is gezegd dat ik misschien maar 65 wordt voelt het alsof ik 100 ga worden. Ik doe er dan ook alles aan om zo fit en gezond mogelijk te blijven.

Ik eet gezond, sport regelmatig, maar luister ook naar mijn lichaam en neem voldoende rust. Na een lange duurloop neem ik wat extra slaap en ik zorg dat mijn herstel voldoende is.

Mijn laatste revalidatie van een operatie was toen ik vijf was en daar kan ik weinig van herinneren.  

Ik ben onwijs dankbaar hiervoor. Elke dag tel ik mijn zegeningen en ben ik dankbaar dat ik zo fit en gezond ben. Toch voelt het soms alsof ik ver van de doelgroep afsta. Het is misschien wel daarom dat ik nog nooit naar een patiënten dag ben geweest, al zal ik dat ergens wel willen. Om meer te connecten wil ik dan ook aan jou vragen: Waar heb jij vragen over? Waar zit jij mee?? Wat vind jij lastig? 

Om mij heen hoor ik vaak dat veel hartpatiënten vragen en angsten hebben rondom seks. Maar ook vragen of klachten zoals bloedverdunners en menstruatie kunnen onderwerpen zijn die je misschien niet met je cardioloog wilt bespreken.

Ik ben geen professional, maar zeker wel een ervaringsdeskundige. Ik weet hoe het is als je ineens heftige bloedingen hebt door je bloedverdunner. Ik weet hoe het is om met gym de laatste te zijn. Ik weet hoe het is om opgegroeid te zijn in bescherming en angst. Ik weet hoe het is om te denken dat je nooit seks zal kunnen hebben.

Mocht je vragen hebben of een onderwerp waarvan je graag meer zal willen lezen kan je mij altijd een DM sturen op jetske_anne op instagram. Dan kunnen we samen meer verhalen delen over hartafwijkingen.

Heel veel liefs,

Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH 

jetske fitte hartpatient