Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (6): Luister naar je hart

Blog Jetske (6): Luister naar je hart

Luister naar je hart.

Dit klinkt misschien als iets “zweverigs” maar in dit geval bedoel ik het eigenlijk vrij plastisch. Want het voordeel van een hartafwijking is dat je hart heel snel en duidelijk aangeeft wanneer het teveel is.

Mijn hart kan reageren op (soms al 1 kop) koffie, wanneer ik intensief krachttraining heb gedaan. Tegenwind, hardlopen of fietsen.

Actief vs ontspanning:

Misschien ben je (net als ik) als kind erg geremd door je omgeving. Je mocht niet “te druk” doen. Het is daardoor extra moeilijk om naar je hart te luisteren. Ik heb dit dan ook pas vanaf mijn 21ste echt geleerd. Ik ging toen hardlopen en leerde zo echt naar mijn hart (en lichaam) te luisteren.

Een mooi voorbeeld: laatst was ik ziek en testte ik positief op een zelftest. Ik merkte dat ik moe wakker werd en aangezien ik positief getest was mocht ik niet in de kinderopvang werken. Op moe en verkouden zijn na voelde ik mij okay. De verleiding was er om een kop koffie in te gooien en thuis aan de slag te gaan (ik ben zzp in de kinderopvang en werk als content creator). Maar intern wist ik dat dit niets zal oplossen. Ik weet dat na deze kop koffie mijn hart als een bezetenen tekeergaat en ik daar alleen maar moeier van word in plaats van actiever. Het beste medicijn voor mij was slapen. Dus dat deed ik ook.

Durf aan te geven als het niet gaat:

Als je lang bent klein gehouden kan het soms lastig zijn om aan te geven als het niet gaat. Zeker tegen vrienden of familie. Je wilt graag laten zien dat je het echt wel kan… Maar soms gaat het niet. Nadat ik ziek was geweest wilde ik gaan hardlopen met mijn zus, maar ik merkte: het gaat niet. Ik gaf dit aan en het was prima. Volgende keer beter, gewoon weer langzaam opbouwen.

Door te accepteren dat je niet altijd zo snel of zo lang iets kan doen als je omgeving, kan je tegelijkertijd kijken naar wat WEL gaat. Want we hoeven niet als slachtoffer thuis te zitten kniezen. Je kan altijd kijken naar wat er gaat. Door structureel te bewegen rek je vanzelf de grenzen op en dan kan je soms ineens meer dan je omgeving.

Geniet dus van het bewegen maar durf hierin ook af en toe op de rem te staan. Zo houd je je lijf gezond 😊

 

Liefs,

Jetske

 

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH