Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (10): Leef alsof het je laatste is

Blog Jetske (10): Leef alsof het je laatste is

Leef alsof het je laatste dag is

Het is een bekend liedje en misschien ben je er niet mee eens. Mijn moeder vindt uit duurzaam oogpunt dat het niet een goede manier van leven is. Ik zie dat anders..

Sinds dit jaar leef ik namelijk bijna elke dag alsof het mijn laatste dag is. Tegelijkertijd leef ik met oog op de toekomst. Ik ben dus niet elke dag aan het feesten en mijn geld aan het verbrassen. Maar ik leef ook niet in een sleur en in angst.

Ik kies ervoor om te leven. Om te gaan voor mijn dromen. Ik neem soms risico’s maar neem wel altijd risico’s waarvan ik weet dat ik dit kan dragen. Zo zei ik eind vorig jaar mijn baan op in loondienst en vertrok ik begin dit jaar naar Uganda (waarbij ik ook mijn huur op zei).

Het is de beste beslissing ooit geweest.

Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel over mijzelf geleerd en over het ondernemerschap. Ik heb risico’s genomen, investeringen gedaan met oog op later. Hoewel ik aan alles voel dat ik oud word (het liefst wil ik 100 worden en op mijn verjaardag sterven) maakt het mij niet uit als ik morgen overlijd. Waarom niet? Omdat ik weet dat ik mijn dromen achterna ben gegaan.

En dromen achternagaan doe ik nog steeds! Ik ga voor wat ik wil. We denken vaak in problemen in risico’s. Toen ik mijn baan opzei appte mijn vader: Rozen verwelken schepen vergaan en mijn jongste dochter zit straks zonder baan. Ik kon hier onwijs om lachen. Toen ik mijn huur opzei, zei een vriendin: “Okay je bent nu dus dakloos”. Dakloos en werkeloos ging ik naar Uganda en genoot!!

Kies voor risico’s die je kan dragen. Bedenk wat het ergste is wat kan gebeuren en vraag jezelf af of je dat aan kan. Waarschijnlijk is het antwoord ja.

Inmiddels heb ik als hartpatiënt allemaal risico’s genomen die de een onverantwoord vindt en de ander misschien zelfs dom. Maar al deze risico’s hebben mij sterker gemaakt:

  • Ik heb een halve marathon gerend
  • Ik heb een ijsbad genomen
  • Ik ben 3 keer naar Uganda geweest en maak plannen om daar 6 maanden in het jaar te gaan wonen (Een land met de stempel ontwikkelingsland en “slechte” zorg)
  • Ik ga zonder problemen in achtbanen
  • Ik sport 6 keer in de week
  • Ik ben vegan (vind mijn cardioloog ook niet fijn)
  • Ik heb een surfles genomen in Marokko.

En ik ben nog van plan meer “risico’s” te nemen en angsten te overwinnen omdat ik weet dat het mij sterker maakt!

Disclaimer: Luister altijd naar je gevoel en je lichaam. Ook tijdens de halve marathon heb ik dit gedaan! Waar mensen dood aan gaan is hun ego die zegt dat ze door moeten zetten als ze voelen dat het niet gaat. Als je tijdens inspanning voelt dat het niet gaat, stop dan. Ook ik doe dat. Ik neem het risico om een halve marathon te rennen, maar luister hierin wel naar mijn lichaam. Wat niet gaat, gaat niet. En daarbij heb ik ook lang getraind en niet van de een op andere dag dit gedaan. Jij voelt zelf of het niet goed zit en luister hiernaar, beter te vroeg gestopt dan te laat! Wat ik vooral wil meegeven is dat de angst dat het te laat kan zijn jou niet moet belemmeren iets niet te doen.


Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH

Laatste nieuws