Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske (4): Een ijskoude overwinning

Blog Jetske (4): Een ijskoude overwinning

Moet ik een ijsbad sessie met mijn hartklachten wel doen?

Sinds juni volg ik coaching van een business coach. Een van de onderdelen bij de coaching is een ijsbad sessie, maar als je dit opzoekt dan lees je vaak de waarschuwing dat je met hartklachten dit beter niet kan doen.

Koud douchen:

Hier kwam ik ooit achter toen ik koud wilde douchen voor een challenge. Het werd afgeraden dit te doen met een hartafwijking. Toch heb ik dit wel gedaan en doe ik vandaag de dag nu nog steeds. (nee ik sta er niet 1 minuut ontspannen onder, dat dan weer niet, maar probeer wel koud af te douchen)

Toen ik de uitnodiging kreeg van het ijsbad besloot ik toch even mijn cardioloog te benaderen, want hebben al die websites wel gelijk?

Matig idee.

Een matig idee, dat was het antwoord, ik kon hartritmestoornissen krijgen en mijn aderen zouden kunnen samenknijpen. In overleg met mijn coach besloot ik dat ik het alleen met mijn handen of voeten zal proberen.

De dag van het ijsbad.

Het moment was daar, na verschillende ademhalingsoefeningen gingen we in het ijsbad. Met z’n allen stonden we eromheen. De eerste ging erin, ze bleef rustig en relaxt. De zon scheen, ik had het warm en ik zag het teiltje. Het was klein en er dreven wat stukken ijs in. Ineens zag het er heel onschuldig uit. Daar waar ik in eerste instantie had afgesproken dat ik het niet zal doen schoten nu de volgende gedachten door mijn hoofd “Hoe kan zo’n teiltje mij nu iets kwaad doen” “Wat is het ergste wat kan gebeuren? Hartritmestoornissen, ben ik in de buurt van het ziekenhuis? Ja”

En ineens voelde ik heel intuïtief dat ik DIT wilde doen! Niemand dwong mij dit te doen, sterker nog het werd afgeraden. Maar intern voelde ik dat ik het kan. Dus vol vertrouwen stapte ik in het bad. Er gingen 100 gevoelens en gedachten door mij heen, na een paar seconde voelde ik ineens dat mijn hart nog normaal klopte en dat ik dit dus gewoon overleefd had. Ik was sterker dan de kou.

Een warme gloed van trots en dankbaarheid overviel me en ik voelde me compleet machtig. Eenmaal uit het bad werd ik emotioneel, dit was misschien wel mijn grootste overwinning ooit.

Sterker dan ooit.

De dagen erna voelde ik mij sterker dan ooit, I DID IT! Het voelde oprecht alsof ik de wereld aan kon en nog steeds kan.

Zeg ik nu dat iedere hartpatiënt een ijsbad moet nemen? Nee absoluut niet. Met dit verhaal wil ik juist laten zien dat het okay is je angsten te overwinnen. Het is daarom ook meer een verhaal over het overwinnen van angsten en het luisteren naar je intuïtie dan dat ik zeg: “Luister niet naar je cardioloog en doe lekker waar je zin in hebt”. Door familie, doctoren of misschien wel ervaringen zijn wij echter bang gemaakt wat heel logisch is, de mensen willen ons beschermen. Echter is het goed om te kijken waarin jouw angsten zitten. Is dat een rondje wandelen in de buurt?? Doe dat dan een keertje met je telefoon op zak (al dan niet bellend, al kost dat natuurlijk ook energie). Ben je bang voor hoogtes? Probeer deze dan te overwinnen. Sociale angst? Vraag iemand mee voor een drankje! Je voelt je er uiteindelijk alleen maar sterker door!

En van je sterker voelen is nog nooit iemand slechter geworden 😊

 

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH