Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske: reizen met een hartafwijking (2)

Blog Jetske: reizen met een hartafwijking (2)

Hier moet je op letten als je wilt reizen met een hartafwijking!

De zomer is officieel van start gegaan en veel mensen gaan op vakantie! Wanneer je een hartafwijking hebt is het goed om met een paar zaken rekening te houden. De temperatuur van het land, wel of niet vliegen, medicijnen. Het kan voor veel mensen een drempel zijn om te gaan. Het kan nog een veel grotere drempel worden als je graag stage wilt lopen, wilt werken of wilt reizen in het buitenland.

Met dit artikel hoop ik jou gerust te stellen. Wie ik ben? Jetske, een fontan patiënt die inmiddels al bijna 4 maanden in Uganda woont. Voordat ik hierheen ging moest ik zeker het een en ander regelen:

Medicijnen:

Aangezien ik niet wist of ik 3 of 6 maanden zal blijven, moest ik genoeg medicijnen hebben. Ik slik zelf bloedverdunners en deze moesten dus mee voor de gehele periode. In augustus heb ik een afspraak staan met de cardioloog, dus ik wist/weet dat ik tegen die tijd terug ben in NL.

Het regelen van extra medicijnen is simpel maar niet makkelijk. Aangezien ik net was veranderd van medicijn had mijn huisarts deze gegevens nog niet. Hierdoor moest ik eerst contact opnemen met mijn cardioloog, om vervolgens weer de apotheek te bellen of dit goed was aangekomen. Uiteindelijk kon ik een dubbele dosis meekrijgen! (een dosis is voor 3 maanden)

Verklaring:

Wanneer je halve koffer vol medicijnen zit kan het voelen alsof je drugs aan het smokkelen bent. Om te voorkomen dat je daarvan wordt beschuldigd zijn de volgende dingen hangen:

  • Bewaar de medicijnen in hun originele verpakking met bijsluiter.
  • Zelf leg ik ze altijd boven in mijn koffer onder het mom van “Ik heb niets te verbergen!”
  • Draag een verklaring bij je! Deze kan je bij de apotheek aanvragen. Hierin staat wat je hebt en waarom je deze medicijnen moet gebruiken.

Ik ben gelukkig altijd gewoon door de douane heen gekomen zonder mijn verklaring te hoeven laten zien, maar better safe than sorry…

Zorgverzekering:

Kijk goed naar wat jouw verzekering wel of niet vergoed. Ook in het buitenland. Waarschijnlijk ben je goed verzekerd maar let vooral op de zorg in het buitenland.
Daarnaast is het ook handig om je reisverzekering te checken. Sommige reisverzekeringen verzorgen ook buitenland zorg.

Vaccinaties:

Het is afhankelijk van het land waar je heen gaat, maar mocht je vaccinaties nodig hebben, regel die dan op tijd! Ikzelf mag alle vaccinaties hebben maar mocht je twijfelen neem dan contact op met je cardioloog. Laat je eventueel eerst informeren door de GGD (welke vaccinaties je nodig hebt) om dit te overleggen met je cardioloog.

Hoe lang reizen??

In Nederland hebben we de regel dat je minstens 4 maanden fysiek in het land aanwezig moet zijn. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Het kan zijn dat je bijv. in januari, juni, september en november aanwezig bent en de rest van het jaar op reis bent.Waarom is dit belangrijk? Als je langer wegblijft word je uitgeschreven als inwoner van Nederland. Dit betekent dat al jouw rechten ophouden. Het recht om te stemmen, maar ook het recht op een zorgverzekering. En dat laatste is de reden dat ik dit hier noteer!

Jouw zorgverzekering zorgt voor de goede zorg van je hart. Hierdoor kan je de juiste zorg krijgen en ben je niet bakken met geld daarvoor kwijt. Jaarlijks ben ik naast mijn zorgverzekering ook mijn eigen risico kwijt… Gelukkig is dat “maar” 380 euro, want als ik deze verzekering niet had was ik veel meer kwijt!

Oftewel je wilt dit recht behouden!

Maar als ik je een ding wil meegeven: Laat het geregel en je hartafwijking niet hetgeen zijn om je droom niet achterna te gaan! Als jij al tijden droomt van reizen of wonen in het buitenland voor een periode kan ik alleen maar zeggen: LETS GOOO!

Mocht je hierover vragen hebben mag je me altijd een berichtje sturen op instagram @heart2start

Liefs, Jetske