Selecteer een pagina

Home » Blog Jetske: sporten in de hitte (1)

Blog Jetske: sporten in de hitte (1)

Sporten/bewegen in de warmte.

Sporten in de warmte is voor vrijwel ieder mens een uitdaging.
Maar wanneer je een hartafwijking hebt heb je wellicht wel eerder last van de warmte.
Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in Uganda waar ik voor onbepaalde tijd woon. Uganda kent droge en regenseizoenen en heeft een gemiddelde temperatuur van 27 graden. ’S nachts koelt het af tot zo’n 20 graden. Al zo’n 9 jaar doe ik een combinatie van krachttraining en hardlopen, wat met vallen en opstaan gaat. (De ene periode wat intensiever dan de ander)

Nu hoef jij niet (intensief) te sporten om wat aan deze tips te hebben.

WATER!!!

Misschien wel de allerbelangrijkste tip zorg dat je voldoende drinkt!! Of je nu gaat wandelen, fietsen, de hond uit laat. Neem met warm weer altijd een flesje water mee! Ik word af en toe voor gek verklaard dat ik altijd maar dan ook echt altijd een flesje water bij mij heb, maar better save than sorry. Soms heb je niet eens door dat je uitdroogt. En eerlijk in de zomer drink ik soms we 3-5 liter water… Mijn lichaam geeft ook snel genoeg aan dat het tekort komt want dan houd ik op verschillende plekken vocht vast… (dit gebeurt vooral in de avond)

Verlaag de intensiteit:

Als je net als ik een duur of krachtsporter bent zal je merken dat je snelheid en/of kracht in de warmte een stuk minder is. Niet zo gek want je lichaam moet al extra werken om op temperatuur te blijven (zonder beweging) laat staan met extra beweging. Maak jezelf dus niet gek en doe rustig aan!! In Uganda kennen ze niet voor niets het woord: Mpola Mpola wat slow down betekent.
Ik doe sinds ik hier ben wekelijks een 4km run en daar waar die in Nederland zo rond de 25 min zit, kom ik hier elke keer over het half uur. Maar dat is niet zo gek, want naast de warme temperaturen ren ik ook in de bergen en dan heb ik het niet eens over alle kuilen en gaten die ik af en toe moet ontwijken…En in een sportschool zonder airco is een 5kg dumbell ineens een stuk zwaarder…

Vergelijk je resultaten dus niet met de resultaten die je in koudere temperaturen had… Neem extra pauze tussendoor en nogmaals…… drink water J

Luister naar je lichaam:

Je lichaam geeft vanzelf aan dat het genoeg is, luister hiernaar!! Word je duizelig, zie je sterretjes, word je misselijk of voel je hartkloppingen stop dan direct!! Afhankelijk van de ernst van de klacht neem je extra rust of stop je direct met de workout en ehm… drink vooral water. Ga jezelf niet pushen om toch nog verder te gaan… Of het nu tijdens een wedstrijd is of gewoon even voor de lol. Je hebt er niets aan als je jezelf nu naar de eerste hulp pusht…. Zorg voor verkoeling neem een koude douche (laat je lichaam hier langzaamaan wennen door eerst enkels en polsen onder de koude douche te doen) en eet een lekker ijsje!

Zorg goed voor jezelf:

Neem eventueel extra rust op hete dagen. De Spanjaarden kennen niet voor niets een Siësta. En hoewel dat niet heel gebruikelijk is in Uganda, neem ik rond 3 uur ‘s middags wel eens een powernap. Als je lichaam moe is, is het moe. Zeker als het een bepaalde inspanning heeft geleverd.

Beweeg slim…

Plan wanneer je de beweging wilt uitvoeren. Ga niet op het heetst van de dag en draag luchtige kleren. Ik heb zelf nog een licht trauma overgehouden aan een 10km wedstrijd die om 14.00 ‘s middags met 30 graden in Nederland plaats vond. Ik heb nog nooit zoveel gedronken en gelopen tijdens een 10km…. (En ik snap ook oprecht niet wie er een wedstrijd in juni om 14.00 plant maar dat is weer een ander verhaal)

Probeer dus lekker vroeg in de ochtend te gaan! En draag wanneer het echt niet anders kan beschermende kleding.

Tot slot:

Wil ik je nogmaals op je hart drukken altijd naar je lichaam te luisteren!! Het kan confronterend zijn om met een groep vrienden die geen hartafwijking hebben op een festival te staan in de volle zon en terwijl zij de longen uit hun lijf dansen met hun biertje, jij eigenlijk moet zitten in de schaduw met een fles water. Maar geef het aan!

Daar waar ik het eerst als een vloek zag zie ik het nu als een zegen:
Mijn lichaam geeft gewoon eerder aan dat het behoeft heeft aan gezonde dingen, zoals fruit, water en minder zout en rust… En daardoor ken ik mijn grenzen en leef ik een stuk gezonder en fitter als sommige mensen zonder hartafwijking J

Liefs,

Jetske