Selecteer een pagina

Home » Blog van Jetske (61): “Je kan meer dan je denkt”

Blog van Jetske (61): “Je kan meer dan je denkt”

Angst neemt stress met zich mee

Ik denk de grootste valkuil bij mensen met een hartafwijking is dat we TE voorzichtig willen zijn. Vooral de omgeving is bang dat bij het minste of geringste er meteen iets ergs gebeurd. Een beetje paars en meteen iedereen is in paniek. Buiten adem en je moet rusten van je omgeving.

Begrijp mij niet verkeerd, ik snap waar dit vandaan komt. Ik denk alleen dat het belangrijk is niet zodanig angst te creëren. Het helpt de persoon met de hartproblemen niet. Angst neemt stress met zich mee en als er iets niet goed is voor je hart is het wel stress.

Dus ik zal zeggen relax en kijk naar wat wel kan.

Voor de hartpatiënt:

Luister goed naar je eigen lichaam, zeker als je langer je afwijking hebt weet je inmiddels je eigen grenzen. Je weet hoe daarnaar te handelen en handel daar dan ook naar!! Jij weet zelf wat het beste is voor je.

Voor de omgeving:

Moedig de persoon met de hartafwijking aan. Kijk naar wat er wel allemaal kan en vier elke prestatie. Of het nu is dat degene een wandeling kan maken van een half uur of meedoet aan een hardloopwedstrijd. Iedereen heeft zijn eigen niveau. Ikzelf heb iets te vaak in mijn leven gehoord dat ik rustig aan moet doen. Dat heeft mij niet geholpen, sterker nog het werkte voor mij alleen maar averechts. Hoe meer ik hoorde “rustig aan”, hoe drukker ik deed.

Toch luister ik nu steeds vaker naar mijn eigen gevoel en ga daar niet overheen. Wat mijn omgeving ook zegt. Of ik nu saai ben omdat ik vroeg naar bed ga of rustig aan moet doen en niet te snel moet rennen… Ik weet wat ik kan.

Mijn tip voor jou is dan ook als laatst: Weet zelf goed wat je kunt. Laat je niet gek maken door je Ego (de stem in je hoofd die je van alles noemt) of je omgeving. Luister naar je eigen lichaam. En misschien lig je er de ene dag wel eerder vanaf dan de ander, prima! Geen enkele is hetzelfde. En jij kan meer dan je denkt!  

Liefs, Jetske

Jetske Kalwij is een fontanpatiënt en deelt op haar instagram account JetskeAK  haar ervaring met haar hartafwijking en het (deels) leven in Uganda. Regelmatig schrijft ze een blog voor de PAH