Concentratie hartcentra om kwaliteit zorg patiënten met aangeboren hartafwijkingen te verbeteren
Minister Hugo de Jonge heeft een besluit genomen om openhartoperaties en andere complexe ingrepen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking te concentreren van vier naar twee locaties. ‘Het is nu zaak om hier als land achter te gaan staan en samen deze transitie door te maken’, zo geven de patiëntverenigingen en gezondheidsfondsen* aan. Door complexe ingrepen te concentreren zal de kwaliteit van zorg verder verbeteren. De organisaties blijven zich inzetten voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg bij de kindercardioloog en andere specialisten in het eigen ziekenhuis. De organisaties roepen op de transitie te laten leiden door iemand met draagvlak én ervaring.
Al jaren houdt het concentratie vraagstuk de zorg voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en volwassenen in zijn greep. Er wordt al sinds 1993 over gesproken. Het is goed dat nu eindelijk een besluit is genomen om de kwaliteit van zorg te behouden en verder te verbeteren. Hier blijft het wat betreft de patiëntverenigingen en gezondheidsfondsen niet bij. ‘Het is nu zaak om niet alleen complexe ingrepen te concentreren, maar de zorg vanuit een nationale samenwerking naar een hoger niveau te brengen en de zorg die in de regio kan plaatsvinden, daar goed te blijven vormgeven’, zo geeft Joost Riphagen, voorzitter van Stichting Hartekind aan. De patiëntverenigingen en gezondheidsfondsen adviseren daarom een landelijke samenwerking vanuit één landelijk centrum voor aangeboren hartafwijkingen.
Oproep tot samenwerking
Als reactie op het rapport van mei dit jaar van de wetenschappelijke verenigingen (lees hier het rapport), hebben de patiëntorganisaties en gezondheidsfondsen op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het patiëntperspectief in kaart gebracht (lees hier het rapport). De vier visiestatements moeten leidend zijn in de vormgeving van de zorg in de komende decennia. Daarnaast is het cruciaal om nu als één land samen te werken vanuit een gedragen impactanalyse, één kwaliteitskader en vanuit één landelijk centrum voor aangeboren hartafwijkingen. ‘Op die manier wordt de kwaliteit van zorg in het hele land voor alle kinderen en volwassen patiënten verhoogd en kan onderzoek sneller worden uitgevoerd’, zo spreekt Linda Breusers, voorzitter van de patiëntenvereniging, uit. De organisaties roepen VWS op om op korte termijn een ervaren persoon te kiezen die de transitie gaat begeleiden.
Vragen patiënten
De patiëntverenigingen en gezondheidsfondsen willen benadrukken aan patiënten dat de zorg vanuit de lokale (kinder-) hartcentra toegankelijk blijft. De periodieke bezoeken aan de kindercardioloog en de onderzoeken blijven in het vertrouwde ziekenhuis plaats vinden. Alleen voor een openhartoperatie of andere complexe ingreep zal in de toekomst mogelijk verder gereisd moeten gaan worden. De patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen zijn beschikbaar voor vragen en zullen op korte termijn ook online bijeenkomsten organiseren om de door patiënten gewenste veranderingen te spreken.
* Stichting Hartekind, Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen, Harteraad en de Hartstichting
De kamerbrief is hier te lezen.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de patiëntenvereniging. Het telefoonnummer is 088-5054322 of via info@aangeborenhartafwijking.nl