Goedgekeurd om te duiken
Door: Judith
Toen er in 2003 op de afdeling waar ik destijds werkzaam was er sprake was om met een aantal mensen op duikvakantie te gaan was bij mij de interesse gewekt om te gaan leren duiken.
Dus hup naar een proefduikavond bij een Utrechtse duikvereniging. Ik mocht echter het water niet in voordat ik gekeurd was. Ten eerste moest worden aangetoond dat ik geen rest lekkage had, ik was namelijk geopereerd aan een AVSD. Dit was niet het geval dankzij uitstekend chirurgisch werk in 1977. Daarna moest er nog gekeken worden of mijn longen niet waren beschadigd tijdens mijn 3 hartoperaties, dus naar Heerenveen voor een check. Hier bleek dat mijn longen niet waren beschadigd en mijn longvolume ook groot genoeg was om te mogen duiken.
Dus mochten we eindelijk aan het grote duikavontuur beginnen. Ik had ervoor gekozen om mijn duikopleiding te doen bij een duikvereniging in Utrecht, waar ik destijds woonde. Hier leerde je in eerste instantie duiken in het zwembad, wat voor mij minder eng was dan meteen in de plomp en een stuk gecontroleerder. Tevens werd er altijd met een buddy gedoken wat in mijn geval betekende dat ik altijd met een instructeur zou duiken totdat ik mijn 1* zou hebben gehaald. Dit gaf mij een veilig gevoel, niet met 20 man en 1 instructeur meteen de plomp in en sowieso altijd met iemand duiken die de nodige ervaring heeft en ook van mijn hartafwijking afwist.
Het heeft even geduurd voordat ik mijn diploma had behaald, ik ben niet zo snel, maar ik heb wel heerlijk kunnen genieten van het duiken. Onder water hoor je niets en is het zicht redelijk beperkt dus is het aantal prikkels wat ik binnenkrijg ook een stuk minder. Hoe druk ik boven water ben, zo rustig ben ik onder water.
Mensen vragen dan ook vaak, zie je in Nederland überhaupt wat? Ik zeg dan altijd, ligt eraan waarom je het water ingaat. Voor mij is de rust ook altijd belangrijk geweest maar ook in Nederland valt er genoeg te zien, van de snoek in de kerstboom in de Maarsseveense plassen tot en met Sepia’s in Zeeland. Het zicht is alleen wat minder dan in het buitenland, waar ik ook een paar keer heb mogen duiken, en het leven is misschien anders, maar nog steeds in mijn ogen zeer zeker de moeite waard. En het is natuurlijk vaak ook wat kouder maar goed daarom is je pak ook wat dikker 😉.
Ik ben een paar keer in het buitenland wezen duiken maar altijd met mijn Nederlandse duikvereniging, dit voelde voor mij toch het veiligst omdat ik dan met mensen duik waarvan ik weet hoe zij met duiken omgaan en weten wat mijn achtergrond is.
Wel heb ik altijd als ik ergens op een nieuwe plek ging duiken verteld dat ik een aangeboren hartafwijking heb, met mijn keuringsrapport dat ik mag duiken. Voornamelijk vind ik dat zelf een stuk safety. Mocht er iets gebeuren dan weten de mensen aan de kant dat ik een aangeboren hartafwijking heb gehad en kunnen dit indien nodig doorgeven aan de hulpdiensten. Gelukkig heb ik dit nooit mee hoeven meemaken, maar goed better safe than sorry.
Ik heb vele jaren met veel plezier gedoken. Echter toen ik bezig was met mijn 2* brevet werd mij aangeraden om een nieuwe cardiologische duikkeuring te ondergaan in Harderwijk. Dit is geen prettige keuring aangezien ze een echo van je hart maken via je slokdarm. Dit geeft best wel wat stress en er werd met die echo ontdekt dat ik een verdikte linker hartklep heb. Dit was bij echo’s tijdens mijn cardiologische controles nooit zo opgevallen. Dit was helaas de reden dat ik werd afgekeurd. Dit was ook de klep waar ik eind jaren 70 al aan was geopereerd, dus wat betreft heeft hij het nog best lang volgehouden. Het probleem ligt hem voornamelijk erin dat er bij inspanning, als mijn hartslag te hoog wordt, er niet voldoende zuurstof mijn lichaam in wordt gepompt. Boven water is dit niet zon probleem, maar onder water duurt het even voordat je boven bent omdat je niet te snel naar boven mag stijgen omdat dit weer andere problemen kan geven.
Maar goed dit was dus het einde van mijn duik carrière, iets wat ik met veel plezier heb gedaan en anderen ook zeer zeker kan aanraden. Ik wil dan wel adviseren om je goed te laten adviseren over duiken met een hartafwijking, je te laten keuren en te leren duiken bij een duikvereniging waarbij je goed in de gaten wordt gehouden door je mededuikers.
Dit artikel is overgenomen uit de Sinus thema vakantie en vrije tijd, juni 2023. Alle leden van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen ontvangen 4x per jaar de Sinus. Wil jij ook de Sinus ontvangen? Word dan lid voor € 2,33 per maand.