Selecteer een pagina

Home » Fitkid Finn

Fitkid Finn

FITKIDS

In 2010 werd onze zoon Finn geboren. Kort na zijn geboorte waren er signalen die maakten dat nader onderzoek door kindercardiologie in het UMCG te Groningen nodig was. Daar werd de diagnose VSD en een lichte tot middelmatige aortaklepstenose met een bicuspide aortaklep gesteld.

Ondanks deze diagnose groeide Finn op zonder beperkingen. Hij is geen fervente sporter (net als zijn ouders 😉) maar bewegen doet hij graag. Hij deed en doet ook met alles mee: gymnastiek op school, fietsen naar school, bos- en strandwandelingen met het gezin, de bergwandelingen tijdens de vakanties in Oostenrijk, de zonvakanties in Frankrijk en Kroatië en slenteren door Amsterdam en Londen. In de afgelopen jaren stond hij onder jaarlijkse controle. Iets waar we natuurlijk toch altijd met spanning naar toeleefden. Maar de cardioloog stelde ons steeds gerust. De onderzoeksuitslagen bleven stabiel. Volgens de cardioloog zouden we het ook wel aan Finn merken als het minder goed ging. Bijvoorbeeld door meer moeheid en/of meer beperkingen.

Tijdens de afgelopen zomer speelde er een situatie die veel invloed had op ons gezin. Daardoor lag de focus wat minder op deze jaarlijkse controle. We konden de controle wat meer loslaten, ook doordat het met Finn niet anders ging dan voorgaande jaren. Onze schrik was dan ook erg groot dat juist deze keer de cardioloog met het nieuws kwam dat de aortaklepvernauwing toenam. De waardes waren zodanig dat een operatie in beeld kwam. Omdat Finn geen klachten en/of beperkingen ervaart had het echter de voorkeur om de operatie toch zo lang als mogelijk uit te stellen. Dit omdat hij nu de pubertijd in gaat en daarin een groeispurt maakt. Na een nieuwe fietstest en multidisciplinair overleg besloten de artsen dat de operatie inderdaad uit te stellen. De controles werden wel geïntensiveerd naar een halfjaarlijkse frequentie. Ook werd aan Finn geadviseerd om wat meer te sporten ten behoeve van spierontwikkeling. We gingen op zoek naar een leuke en passende sport voor Finn. Op die manier kwamen we bij FitKids terecht. We vroegen de kindercardioloog om een verwijzing te schrijven voor FitKids en daarbij ook relevante informatie aan de fysiotherapeut mee te geven. En dat is ook gebeurd.

Fitkids

De Stichting FitKids is opgericht om kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening te laten trainen en bewegen. Dit onder leiding van een (kinder)fysiotherapeut. Het doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie. Dit door middel van individuele doelen. De lessen sluiten goed bij de kinderen aan en bij wat zij nodig hebben. De kosten worden door veel zorgverzekeraars vergoed.

Fitkids heeft meer dan 160 locaties in Nederland. De locatie waar Finn naar toe gaat, maakt gebruik van een fysiotherapiepraktijk. Finn gaat er inmiddels driekwart jaar met veel plezier naar toe. Hij heeft één keer per week les. De lessen bestaan uit een deel individuele training op apparaten (loopband, roeiapparaat, hometrainer en dergelijke) en een deel groepstraining. Voor de groepstraining staat een circuit klaar waarin elke 30 seconden een andere oefening gedaan moet worden. Ook dit gedurende een half uur. De (kinder)fysiotherapeut zelf of een assistent is daarbij steeds aanwezig. Finn vindt het erg fijn om te kunnen sporten en dat dit sporten in gezelschap van andere kinderen is. Voor ons als ouders is het fijn dat daar kundige begeleiding bij betrokken is. Kortom, voor ons een plek waar we ons kind met een gerust hart naar toe laten gaan!