Selecteer een pagina

Home » Hartafwijkingen » Complicaties

Complicaties

Met welke complicaties kun je te maken krijgen?

De afgelopen zestig jaar is de kans dat een patiënt met een aangeboren hartafwijking overleeft flink toegenomen. De gemiddelde leeftijd waarop een volwassene met een aangeboren hartafwijking overlijdt, nam tussen 2002 en 2007 toe van 37 jaar naar 57 jaar. Er wordt geschat dat er in Europa meer dan 1.2 miljoen mensen met een aangeboren hartafwijking leven. De kans dat een volwassene of kind met een aangeboren hartafwijking vroegtijdig komt te overlijden, is de afgelopen jaren dus flink afgenomen. Dit betekent helaas niet dat er nooit complicaties optreden. In dit onderdeel vertellen we je daar graag meer over.

Hartfalen

Met hartfalen wordt bedoeld dat de hartwerking minder is dan normaal. Hoeveel minder dit is, verschilt per persoon en de oorzaak van het hartfalen. Hartfalen wil dus niet zeggen dat je helemaal geen hartfunctie meer hebt. Ben je benieuwd naar de oorzaak, symptomen en de behandeling van hartfalen? Bezoek deze pagina.

Hartritmestoornissen

Als volwassene of kind met een aangeboren hartafwijking kun je te maken krijgen met hartritmestoornissen. De kans dat je hier als kind mee te maken krijgt, is overigens veel zeldzamer. Lees meer over de meest frequente hartritmestoornissen op onze website.

Achteruitgang conditie

Het is niet ondenkbaar dat je in je leven te maken krijgt met een achteruitgang van je conditie. Om te testen wat de oorzaak is van het feit dat je conditie minder wordt, kun je een fietstest doen of een inspannings-ECG laten maken. Op deze pagina vind je meer informatie.

Endocarditis

Is de binnenbekleding van je hart ontstoken? Dan spreek je van endocarditis; in de meeste gevallen zijn ook je hartkleppen ontstoken. De oorzaak, symptomen en behandeling lees je op deze pagina.

Supraventriculaire tachycardie (SVT)

Bij supraventriculaire tachycardieën (SVT) of snelle hartslag valt de pauze tussen twee hartslagen weg. De hartslag gaat dan zo snel dat je de hartslag eigenlijk niet meer kan tellen. SVT kan op verschillende manieren worden behandeld.