Selecteer een pagina

Home » Hartafwijkingen » Ziekte van Kawasaki

Ziekte van Kawasaki

Ontstekingsziekte van de bloedvaten

Bij de ziekte van Kawasaki is er sprake van een ontstekingsziekte van de bloedvaten. De ziekte komt weinig voor, maar wordt vooral gezien bij kinderen van 5 jaar of jonger. Het wordt vaker gezien bij jongens dan bij meisjes. Een moeilijke naam voor deze ziekte is: mucocutaan lymfekliersyndroom (MCLS). 

Oorzaak ziekte van Kawasaki

Er is geen duidelijk oorzaak voor de ziekte, maar er wordt gedacht dat de ziekte door een virus of infectie ontstaat. Ook zou het wellicht een erfelijke oorzaak kunnen hebben. De ziekte is niet besmettelijk.

Symptomen van de ziekte van Kawasaki

Bij de ziekte heeft je kind koortsklachten (vaak meerdere dagen), huiduitslag en de keel/ lippen en ogen zijn rood of gezwollen. Daarnaast zijn handen, voeten en lymfeklieren in de hals gezwollen. Je kind kan hangerig en geprikkeld zijn. De tong kan opvallend rood zien en buikpijnklachten kunnen aanwezig zijn. Soms kunnen er ontstekingen in de gewrichten ontstaan.

Diagnose van de ziekte van Kawasaki

Het is vaak wat lastig om de ziekte vast te stellen. Op basis van de klachten, het laboratoriumonderzoek en een echo kan de uiteindelijke diagnose gesteld worden. De koorts moet dan wel 5 dagen of langer duren én er moeten tenminste 4 symptomen aanwezig zijn. Ook moeten de witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten) verhoogd zijn. De rode bloedcellen zijn juist vaak te laag.

Behandeling van de ziekte van Kawasaki

De ziekte kan met antistoffen in de vorm van medicatie via het infuus behandeld worden. Dit worden ook wel immunoglobulinen genoemd. Daarna wordt er langdurig aspirine gegeven.

Risico’s van de ziekte van Kawasaki

Bij de ziekte kan er, in sommige gevallen, ook een hartaandoening optreden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een verwijding van de slagaders van het hart of er treedt een hartinfarct op. Daarnaast kan er een hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking of een galblaasontsteking ontstaan.

Als er geen behandeling gestart wordt binnen 10 dagen, is de kans op het ontstaan van verwijding van (slag)aders verhoogd. Een andere naam hiervoor is een aneurysma. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan in de aorta (de grootste lichaamsslagader) of in de hersenen. Dit is het gevolg van een ontsteking van de kransslagaders van het hart.

Leven na de ziekte van Kawasaki

Meestal verdwijnen de klachten na de behandeling. Een enkele keer kan de ziekte opnieuw terugkomen. Als er schade is opgetreden aan de kransslagaders van het hart, zijn er vaker controles nodig door de cardioloog.

Laatste nieuws