Hartrevalidatie met leefstijdsgenoten
Door: Ine Bouwman
In het verleden heb ik al aan meerdere hartrevalidatietrajecten meegedaan, meestal na een operatie. Wanneer je in deze groepen terecht komt ligt de leeftijd meestal toch erg hoog (denk aan 60+) en voor iemand die nog jong is en in een hele andere levensfase zit, is het soms moeilijk om begrepen te worden dan wel uit te leggen hoe het is om zo jong al iets te hebben met je hart. Hierdoor was de revalidatie vaak gericht op het trainen van je lichaam en angst te overwinnen, maar bleef het sociale stuk ver achter, wat voor mij dan ook vaak frustratie met zich meebracht dat een ouder persoon (vaker) beter is qua conditie en ook met grote stappen vooruit kan gaan na een operatie.
Nu ik deze hartrevalidatie heb gevolgd met dames en heren die in dezelfde leeftijdsfase zitten (20-40) merkte ik al snel dat ik niet alleen het trainen belangrijk vond maar ook het sociale aspect en ontdekte dat we toch veel dezelfde dingen op jonge leeftijd hebt meegemaakt en tegen dezelfde problemen aan lopen in de maatschappij, ondanks dat iedereen een ander ziektebeeld had.
Om hier tijdens het trainen toch over te kunnen praten en begrepen te worden was voor mij dan ook echt nodig, het heeft mij geholpen qua trainen, een stok achter de deur om samen te trainen was/is echt fijn, maar ook het ermee omgaan in je hoofd en weten dat je niet alleen bent.
Het mee kunnen komen in een groep zonder dat je je minder voelt (omdat je misschien niet alles mee kunt doen) was ontzettend fijn omdat ze je snappen en dat gaf mij enorm veel steun en rust, zowel lichamelijk maar ook zeker geestelijk.
We hebben ontzettend veel geleerd over hoe om te gaan met het trainen en hoe het beste te trainen qua hartslag en vooral ademhaling, hoe jezelf de rust te gunnen en te leren luistern naar je lichaam.
We hebben ontzettend veel lol gehad tijdens het trainen en zelfs vriendschappen eraan overgehouden
Voor jongeren is het in mijn ogen dan ook zeker een must voor het (genees)proces om met elkaar te trainen. En zeker niet alleen na een operatie of ingreep maar ook later wanneer je weer je leven oppakt na een opname of tegenslag in je gezondheid.
Dit artikel is overgenomen uit de Sinus thema leefstijl, maart 2023. Alle leden van de Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen ontvangen 4x per jaar de Sinus. Wil jij ook de Sinus ontvangen? Word dan lid voor € 2,33 per maand.