Om de week een festival
Door: Jetske
De eerste zonnestralen hebben zich al laten zien en op mijn instagram zit ik weer in het festival algoritme… Want overal zie ik reclames van diverse festivals.
En eerlijk: I LOVE FESTIVALS!!
Om de week een festival…
Ik beken: ik ben nog NOOIT een weekend lang op een festival geweest. Dit jaar wordt dat de eerste keer voor mij! Namelijk: Oerol! Nu al veel zin in! En ook andere (gratis/goedkopere) festivals staan op de planning zoals Kwaku, Appelpop en Dios Latino’s.
Hoewel ik dol ben op dit soort events is het natuurlijk ook een aanslag op je lichaam, zeker als hartpatiënt.
Hoe overleef je een dag lang 20+ graden, zon, dansen en muziek?? Ik geef je hier wat tips:
1. Kies de juiste outfit:
Een goede outfit is KEY. Niet alleen moet je je er lekker in voelen, het moet ook praktisch zijn. Stel je gaat naar een festival om twee uur ’s middags maar weet dat je daar tot acht uur ’s avonds zal blijven dan is het handig te weten wat de temperatuur doet. Want zodra de zon ondergaat kan dit veel met de temperatuur doen. Alcohol kan helpen je niet meer koud te laten voelen, maar dat is niet iets wat ik zou aanraden… Neem dus daarom een vestje of jasje mee wat je leuk kan stijlen met je outfit. Kijk sowieso ook wat voor weer het wordt. Bewolkt of zonnig en pas je outfit daarop aan. Weet je dat je naar een buitenfestival gaat maar het wordt relatief gezien koud, doe dan een warmere outfit aan. Want je voelt je er niet beter door als je in je korte broek paars van de kou jezelf warm probeert te dansen…
2. De W van…
Daar ga ik weer…. Drink…. Water… (ik wacht nog op een samenwerking met waternet zo vaak als ik hen benoem, altijd gratis water voor mij zal fijn zijn).
Zonder grappen, water is je beste vriend. Zeker tijdens festivals. Want als het warm is en je staat te dansen dan zweet je en dat moet je weer aanvullen met vocht. En hoe lekker die biertjes of cocktails misschien ook zijn, het zijn de killers voor je dans skills (of tenminste misschien ga je er beter van dansen, maar je gaat ook sneller naar de EHBO…). Alcohol droogt je namelijk uit en dat is hetgeen wat je niet wilt. Of het nu dus 30 graden is of niet, als jij besluit alcohol te drinken & daarnaast te dansen, neem dan water!!
Van tevoren kan je kijken of het festival een eigen flesje toelaat. Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat je gewoon je eigen flesje mee mag nemen en er ook (gratis) waterpoints zijn. (Iets waar ik echt voor pleit want als ik iets belachelijk vind is het betalen voor drinkwater omdat er nu een merk op het flesje staat. Heb dus naast je alcoholische versnapering ook een flesje water in je hand. En zorg dat die bijna net zo hard gaat als je drankje…
Zo blijf je constant je vocht aanvullen en houd je het dansen dus langer vol. Al mijn vrienden weten inmiddels dat daar waar ik ga is mijn flesje…
3. Rusten
Maar ook al drink je genoeg water, heb je een toffe (en praktische) outfit aan. Het kan alsnog zijn dat je het niet allemaal volhoudt. Want acht uur lang dansen, staan, lopen is intensief. Jij weet zelf hoe goed jouw conditie is. Stel het lukt jou twee uur lang te staan/ dansen. Laat je dan niet weerhouden om naar een festival te gaan. Je kan altijd kijken wanneer je favo artiest speelt. Rond dat moment komen en daarna weer gaan. Niemand verplicht jou om de hele dag te dansen in de volle zon… En als jij het je geld waard vindt om alleen voor die ene artiest te komen, who cares! Go for it!
Natuurlijk kan je ook op het festival zelf rust nemen. Tot nu toe op elk festival waar ik ben geweest zag je mensen op grasvelden gewoon samen chillen. En als jij even uitgedanst bent (of je bent moe) dan is dat natuurlijk de ultieme manier om bij te komen.
4. Maak het bespreekbaar
We willen geen patiënt zijn, I get it. We willen ook niet zielig gevonden worden. Het kan zijn dat je daarvoor bang bent. Dat mensen jou misschien meteen anders gaan behandelen. Of dat je lastig gevonden wordt….
Ik kan je uit ervaring vertellen: iedereen heeft begrip voor je als je gewoon eerlijk zegt wat er aan de hand is. Als jij zegt: ‘Hey jongens vanwege mijn hartafwijking weet ik niet of ik de hele dag kan dansen. Vinden jullie het goed als ik af en toe rust neem?’. Geloof mij dat vindt iedereen prima! Je geeft het van tevoren aan en dus weet de groep waar die aan toe is.
5. Genieten
Genieten is zo belangrijk! Natuurlijk is het goed om naar je lichaam te luisteren en diens signalen. Maar het is ook belangrijk om lekker te genieten. Even alles los te laten en lekker in het hier en nu te zijn. Zonder angsten of oordelen. Maar maak ook deze bespreekbaar. Stel je vindt het heel leuk om naar een festival te gaan, maar tegelijkertijd vind je het heel eng. Vertel dit dan aan degene waarmee je bent. Misschien ben je bang dat er iets gebeurt en stelt het je gerust dat je weet waar de EHBO is. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt! Als je met de juiste mensen bent komt het allemaal goed en kan je heerlijk genieten van jouw favo muziek!
Dit artikel is overgenomen uit de Sinus thema vakantie en vrije tijd, juni 2023. Alle leden van de Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen ontvangen 4x per jaar de Sinus. Wil jij ook de Sinus ontvangen? Word dan lid voor € 2,33 per maand.