Selecteer een pagina

Home » ‘Ik doe al jaren aan dry January’

‘Ik doe al jaren aan dry January’

Waarom zal je deelnemen aan dry January?

Door: Tom Lusthusz

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud. Voor velen betekent dit dat ze langzaam de eindstreep naderen van hun uitdaging die ze aan het begin van het jaar zijn aangegaan: meedoen aan de jaarlijkse ‘Dry January’. Over de hele wereld laten miljoenen mensen gedurende een hele maand alcohol staan, waarmee ze het nieuwe jaar beginnen met een nuchtere en frisse start.

In de afgelopen jaren is deze uitdaging wat toegankelijker geworden door het groeiende aanbod van non-alcoholische alternatieven voor bier, wijn en andere dranken. Maar waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan? Uit onderzoek blijkt dat het initiatief in Finland ligt, waar het sinds de Tweede Wereldoorlog gebruikelijk is om een maand lang geen alcohol te drinken. Via Engeland, waar de term ‘Dry January’ ontstond, verspreidde het fenomeen zich naar Nederland.

Waarom zou je deelnemen aan deze uitdaging? Ervaringsdeskundigen die de uitdaging hebben aangegaan, merkten vaak dat hun perspectief op alcoholische dranken veranderde. Voorheen kozen ze op sociale gelegenheden vaak voor bier of wijn, maar na Dry January is hun keuze veel bewuster. Ze ervoeren dat ze na een maand zonder alcohol fitter waren, beter sliepen en meer uit het weekend konden halen dan alleen maar brak op de bank liggen.

Als hartpatiënt had ik zelf ook vragen over dit onderwerp. In meerdere gesprekken met mijn cardioloog kwam het ter sprake, vooral tijdens de overgang van kindercardiologie naar de volwassen afdeling. Terwijl mijn vrienden regelmatig genoten van een koud biertje, bleef ik braaf bij de cola. Mijn cardioloog vertelde me dat ik ook best kon genieten van één of twee biertjes, maar liever niet meer gezien mijn gebruik van bloedverdunners (ascal). Ik besloot toen om helemaal geen alcoholische dranken meer te drinken.

Nu, ruim 7 jaar later, sta ik nog steeds achter die beslissing. Ook al drink ik heel sporadisch een biertje, het komt bij lange na niet in de buurt van wat mijn studiegenoten consumeren. Wat zij in een avond drinken aan alcohol, drink ik zelfs op jaarbasis nog niet eens. Van al mijn biertjes is 90 procent de 0.0 variant.

Op Oudjaarsdag kreeg ik herhaaldelijk biertjes aangeboden door vrienden. Ik bedankte hen vriendelijk en herhaalde continu de zin: ‘Ik drink (bijna) géén alcohol en hoef al helemaal geen sigaret!’ Misschien is een column over stoppen met roken nog wel interessant om te schrijven als we in de maand van Stoptober zijn beland. Ondanks dat velen op de hoogte zijn van mijn medisch dossier met mijn hartafwijking en FALD (Fontan Associated Liver Disease), wordt het nog steeds als vreemd ervaren als je als enige geen alcohol drinkt.

Dry January is een positief initiatief dat mensen doet inzien dat het drinken van alcohol eigenlijk een vreemd concept is, waar je in veel gevallen alleen maar fysieke en mentale klachten aan over kunt houden.

De keuzes die ik heb gemaakt rondom dit soort onderwerpen zijn grotendeels gebaseerd op adviezen van cardiologen en zelfreflectie. Waar mogelijk wil ik controle hebben over mijn lichaam en mijn gehavende lichaam niet nog meer schade toebrengen. Dry January is voor mij geen uitdaging meer, maar het is de basis geworden voor mijn benadering van dit onderwerp.

Laatste nieuws