Selecteer een pagina

Home » Leven met » Voor jongeren & Volwassenen

Voor jongeren & Volwassenen

Leven met een aangeboren hartafwijking

De medische zorg blijft in ontwikkeling en wordt steeds beter. Daardoor groeien kinderen met een aangeboren hartafwijking gelukkig steeds vaker op tot volwassenen. Voor velen blijft een hartafwijking logischerwijs een belangrijke rol spelen in hun verdere leven. Verschillende levensfasen brengen dan ook vaak verschillende vragen en onzekerheden met zich mee. We proberen je zo goed mogelijk op weg te helpen door je meer informatie te geven over verschillende onderwerpen die je als jongere of (jong)volwassene kunt tegenkomen.

Psychische aspecten

Geen vertrouwen in je lichaam hebben of kampen met andere onzekerheden door jouw aangeboren hartafwijking. Het zijn dingen waar veel jongeren en volwassenen mee te maken krijgen. Vooral in de puberteit, als je lichamelijk en mentaal volwassen wordt, kun je daar veel last van ondervinden. We hebben de belangrijke psychische aspecten voor je op een rij gezet en bieden je waar mogelijk handvatten om hiermee om te gaan.

Studeren met een AHA

Als je gaat studeren, is het handig om te weten waar je mogelijk recht op hebt. Loop je bijvoorbeeld vertraging op door jouw aangeboren hartafwijking, dan kan het zijn dat je langer recht hebt op een studiefinanciering. De belangrijkste regelingen vind je op deze pagina.

Werken met een AHA

Als je je school hebt afgerond, wil je vast voor jezelf kunnen zorgen. Een baan zoeken, hoort daarbij. Maar fulltime werken is met een aangeboren hartafwijking niet altijd even vanzelfsprekend. Zaken waar je rekening mee kunt houden, hebben we voor je gebundeld op deze pagina.

Relaties en seksualiteit

Je eerste vriendje of vriendinnetje. Voor iedereen is dat een spannende ervaring. Zeker als die eerste verliefdheid over gaat in liefde en een langdurige relatie. Als je een aangeboren hartafwijking hebt, brengt dit misschien vragen of onzekerheden met zich mee. Wanneer vertel je je nieuwe liefde hier bijvoorbeeld over? En op welke manier heeft jouw hartafwijking invloed op je dagelijks leven en daarmee je relatie en seksleven? We belichten onzekerheden die je mogelijk kunt hebben en geven je handvatten om dit bespreekbaar te maken.

Zwangerschap en erfelijkheid

Heb je een aangeboren hartafwijking, dan kan zwanger raken en zwanger zijn een hoop vragen met zich meebrengen. Wat is bijvoorbeeld de invloed op je eigen gezondheid en die van je ongeboren kindje? En is jouw hartafwijking erfelijk, dan wil je vast graag weten hoe groot de kans is dat je kindje het ook krijgt. We hebben de meest voorkomende vragen en antwoorden op deze pagina voor je verzameld.