Selecteer een pagina

Home » Leven met » Voor jongeren & Volwassenen » Psychische aspecten

Psychische aspecten

Praat over je psychische klachten

Op verschillende momenten in je leven kan je stress of andere psychische klachten hebben als gevolg van een aangeboren hartafwijking. Wees gerust, je bent niet de enige tiener of volwassene met een aangeboren hartafwijking die deze problemen kent. En het is heel begrijpelijk dat je hier zo min mogelijk last van wilt hebben. Het kan helpen om met een vertrouwenspersoon of professional te praten. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. Ook geven we je graag wat meer achtergrondinformatie over onderwerpen waar je tegenaan kunt lopen.

Veertigplussers tevreden over hun leven

In het Erasmus MC in Rotterdam wordt al jaren onderzoek gedaan naar tieners en volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door prof. dr. E.M.W.J. Utens en prof. dr. J.W. Roos-Hesselink. In dit onderzoek zijn 500 kinderen, tieners en volwassenen na hun eerste hartoperatie onderzocht. Het eerste onderzoek was na minimaal tien jaar, het tweede onderzoek na minimaal twintig jaar en het derde onderzoek na minimaal dertig jaar. Momenteel is het onderzoek na veertig jaar in gestart. Door kinderen met een aangeboren hartafwijking jarenlang te volgen, zowel cardiologisch als psychologisch, is er goed inzicht gekomen in de manier waarop zij zich ontwikkelen.
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen en tieners met een aangeboren hartafwijking meer psychische uitdagingen kennen dan de tieners die gezond opgroeien. Zo ervaren jongvolwassenen met een aangeboren hartafwijking meer stress, onzekerheid en seksuele problemen. Bij de jongvolwassenen kwam naar voren dat vooral jonge vrouwen (jonger dan 25 jaar) meer angst- en depressieklachten hadden dan de gezonde controlegroep. Dit is begrijpelijk, aangezien vrouwen rond deze leeftijd worstelen met ziektespecifieke vragen als: kan ik een partner, kinderen krijgen, kan mijn hart wel een zwangerschap aan?
Het goede nieuws is dat na minimaal dertig jaar mannen en vrouwen met een aangeboren hartafwijking een betere kwaliteit van leven melden dan de gezonde controlegroep. Ze hebben zich vaak gesetteld en maken zich minder zorgen.

Ervaar jij klachten?

Zoals je kunt lezen, blijkt uit het onderzoek dat jongeren en volwassenen met een aangeboren hartafwijking vaker worstelen met psychische problemen dan gezonde leeftijdgenoten. Maar aan wat voor problemen kun je nu precies denken? Hieronder een korte opsomming.
  • Emotioneel: je kunt een verhoogde kans hebben op angsten of depressies, bijvoorbeeld na een operatie.
  • Sociaal: je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten of je bent onzeker over je uiterlijk ( litteken).
  • Fysiek: je kunt soms minder goed meedoen met sociale activiteiten of sporten omdat je een beperkt uithoudingsvermogen hebt.
  • Cognitief: je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met leren of werken omdat je moeilijk kunt concentreren.
Herken jij jezelf in een van bovenstaande voorbeelden en merk je dat je hier last van hebt in je dagelijks leven? Hou deze problemen niet voor jezelf, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders, een mentor of een goede vriend. Ook kan het slim zijn om dit onderwerp te bespreken met je huisarts of kindercardioloog. Vaak kun je door een aantal gesprekken met een professional, zoals een psycholoog, al goede handvatten krijgen om je emoties een plekje te geven. Wil je liever vanuit huis begeleiding? Je huisarts of cardioloog kan je ook wijzen op betrouwbare online programma’s.

Kom in contact met lotgenoten

Soms kan het erg fijn zijn om in contact te komen met jongeren en/of volwassenen die hetzelfde meemaken als jij. De patiëntenvereniging voor patiënten met een aangeboren hartafwijking kan je met hen in contact brengen. Lees hier wat we voor je kunnen betekenen.

Laatste nieuws