Seksualiteit en relaties, een onderwerp waar weinig over gesproken wordt in de spreekkamers. Het is persoonlijk en soms moeilijk om over te praten. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een geboren hartafwijking (AHA) soms belemmerd worden in het aangaan van romantische relaties, intimiteit en hun seksuele ontwikkeling. Ouders worstelen soms ook met het geven van seksuele voorlichting aan hun kinderen. Wat kan en mag met de aangeboren hartafwijking? Voor veel mensen is het lastig om over gevoelens te praten en zeker als dit gaat over het gevoelige onderwerp seksualiteit en relaties.
Sick and sex
De stichting sick and sex wil toegankelijke gezondheidszorg op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie voor iedereen die geconfronteerd wordt met ziekte. De informatie wordt gegeven vanuit wetenschappelijk onderzoek. Op hun website kan je informatie over het onderwerp. Uroloog, seksualoog Henk Elzevier geeft advies over hoe je met bepaalde onderwerpen kan omgaan. Aan bod komt:
* Onzekerheid over een litteken
* Angst om seks te hebben
* Bindings- of verlatingsangst
* Een (onvervulde) kinderwens
Ook lees je diverse ervaringsverhalen van patiënten op de website van Sick and sex.
Podcast Hartelust
In de podcast Hartenlust spreekt journalist Daan Borrel met (jong)volwassenen met een AHA over hun ervaringen met seksualiteit en intimiteit. Ze maakte deze podcast samen met Mina Etemad op initiatief van Philippine Kiès (cardioloog), Arno Roest (kindercardioloog) en Henk Elzevier (uroloog/seksuoloog) van het Leids Universitair Medisch Centrum. De podcast is gefinancierd door Stichting Hartekind en onderdeel van het informatieplatform rondom seksualiteit, intimiteit en een hartafwijking.
Over Hartenlust
Van de buitenkant zie je er meestal weinig van, maar sommige mensen zijn geboren met een hartafwijking. Klopt je hart dan ook anders in de romantiek? Durf je je helemaal te verbinden met geliefdes als je niet weet hoe oud je wordt? Vertel je een date over het litteken op je borst voordat je je shirt uittrekt? Wat doet het met je zelfbeeld als je vaak moe bent en niet mee uit kan met vrienden? Of te moe bent om te vrijen? Moet je eigenlijk bang zijn voor seks? En hoe voelt het als je door een hartafwijking je kinderwens moet laten varen?
Ervaringsdeskundigen vertellen hoe een aangeboren hartafwijking hun ervaringen met intimiteit, seksualiteit en liefde beïnvloedt. Zo horen we het verhaal van Job (29) die leerde om zijn T-shirt niet meer uit te trekken bij een vrouw voordat hij over zijn afwijking en litteken heeft verteld – te vaak kreeg hij een afgewezen gevoel. En van Lynn (22) die op haar 16e al moest besluiten dat een zwangerschap teveel risico voor haar hart meebrengt, en weet dat haar moeder Heleen haar kind wil dragen. Dayenne ziet seks meestal meer als fysieke activiteit, omdat verbinding maken dan te spannend is: is ze het wel waard om van te houden?
Harteraad de podcast
In de Harteraad podcast praten Jetske en Manon over hoe het is om een aangeboren hartafwijking te hebben. Verschillende onderwerpen komen voorbij, waaronder liefde, seks en zwanger worden.