Selecteer een pagina

Home » Leven met » Voor jongeren & Volwassenen » Werken met een AHA

Werken met een AHA

Tips voor werken met een aangeboren hartafwijking

Als je een aangeboren hartafwijking hebt, is elke dag werken niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat je te weinig energie hebt of omdat je moet herstellen van een operatie. Het kan lastig zijn om dit bespreken met je (toekomstige) werkgever. Ook is het begrijpelijk dat je twijfelt of je op je werk over je hartafwijking wilt vertellen. En hoewel wij niets voor je willen invullen, geven we je graag enkele tips voor het werken met een aangeboren hartafwijking.

Kan je niet (volledig) werken als gevolg van je hartafwijking? Vaak kom je in aanmerking voor een uitkering. Bezoek onze informatiepagina voor meer informatie.

 Wel of geen informatie delen met je werkgever?

In Nederland ben je niet verplicht om medische gegevens met je werkgever te delen. Het is slim om bij jezelf na te gaan of je in je werk hinder ondervindt van je aangeboren hartafwijking. Kun je geen volledige werkdag werken of heb je last van concentratieproblemen? Dan kan het helpen als je je werkgever hierover informeert. Focus in het gesprek met je werkgever op wat je wel kunt en wat je nodig hebt om te blijven werken. Kortom, wees functioneel open over je aandoening en deel geen persoonlijke gegevens, zoals je medisch dossier.

Ben je bang dat je aangeboren hartafwijking zorgt voor oneerlijke concurrentie? Je hoeft natuurlijk niet in je eerste sollicitatiegesprek direct alles op tafel te gooien. Dit kan ook in een tweede of derde gesprek als de werkgever eerst voldoende naar jouw kennis en ervaring heeft gekeken. Meer informatie over solliciteren (met een beperking) kun je vinden op de site van cvster.

 Voorkom overbelasting

Heb je een leuke baan waar je graag een stapje harder voor zet? Of ervaar je veel druk om deadlines te halen? Dan ligt overbelasting al snel op de loer. Hoe moeilijk het ook is, het is echt belangrijk om je eigen gezondheid op één te zetten. Bespreek daarom regelmatig met je behandelend arts welke belasting jouw lichaam aankan.

Kun je het werk niet meer volledig aan? Ga dan in gesprek met je werkgever en de bedrijfsarts. Misschien is het wel mogelijk om enkele dagen vanuit huis te werken of om op aangepaste tijden op het werk te verschijnen. Natuurlijk kun je hiervoor advies vragen in je omgeving, maar luisteren naar je eigen lichaam is het beste advies. Als volwassene met een aangeboren hartafwijking moet je te alle tijden voorkomen dat je roofbouw op je lichaam pleegt.

Werken aangeboren hartafwijking

Foto: Sandra Stokmans fotografie

Aan het werk na een operatie?

Een hartoperatie heeft vaak een enorme impact op je lichaam. Je moet herstellen van de operatie en veel volwassenen met een aangeboren hartafwijking merken een blijvend verschil. Zo kun je ineens weer dingen die je voorheen niet kon of zijn bepaalde werkzaamheden ineens veel lastiger.

Staat er bij jou een hartoperatie op de planning of heb je net een operatie gehad? Misschien wil je na de revalidatieperiode weer aan het werk. Voor een fijne terugkeer op je werkplek maak je samen met de bedrijfsarts (UWV-arts als je zzp’er bent) een plan van aanpak. Hierin beschrijf je onder andere hoe je je uren opbouwt en hoe jullie er samen voor zorgen dat je niet over je grenzen gaat.Je bent niet verplicht om tijdens de revalidatieperiode al aan de slag te gaan, maar soms biedt dit wel meer houvast. Je hebt dan nog regelmatige controles in het ziekenhuis en zo kan ook de behandelend arts aangeven als je teveel van je lichaam vraagt. Zo bouw je voor jezelf nog een extra zekerheid in. Het blijft nou eenmaal lastig om zelf je grenzen te bewaken, zeker wanneer je maanden aan het revalideren bent.

Emma at Work

Bij Emma at work kan iedereen tussen de 15 en 30 jaar met een chronische ziekte of fysieke aandoening zich inschrijven. Ze denken graag met je mee en helpen je werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je oefent met solliciteren en ze stellen je voor aan een groot netwerk van bedrijven.
Ralph, geboren met een half hart, is ambassadeur bij Emma at Work. In onderstaand filmpje geeft hij aan waar Emma at Work hem bij geholpen heeft.

Laatste nieuws