Selecteer een pagina

Zwemles

Goede manier om te bewegen

Zwemmen is voor de meerderheid van de mensen met aangeboren hartafwijking een hele goede manier om te bewegen. Het is dynamische beweging waarbij je je hart continu belast. Voor kinderen die een lage bloeddruk hebben of soms bewusteloos raken, is zwemmen niet geschikt. Bij het lange QT-syndroom kan onder water zwemmen gevaarlijk zijn. Het kan ernstige ritmestoornissen veroorzaken. Bij aortastenose en mitralisstenose kan duiken een te grote belasting van het hart geven en gevaarlijk zijn. Kinderen met een hartafwijking kunnen wat mager of klein van stuk zijn. Hierdoor verliezen ze snel meer warmte in koud water. Voor deze kinderen is het veel prettiger om in warm water te zwemmen. Tegenwoordig hebben veel zwembaden speciale zwemuren voor volwassenen met chronische aandoeningen, zoals reuma. Tijdens deze uren is het water extra verwarmd. Je kunt natuurlijk het zwembad bellen om te vragen welke mogelijkheden er zijn voor je kind.

Verwarmd bad

Ook revalidatiecentra bieden vaak de mogelijkheid om in warmer water te zwemmen.  Veel kinderen met een aangeboren hartafwijking zoeken naar een zwemles bij een revalidatiecentra. Kinderen die niet kunnen afzwemmen kunnen er ook een zwemcertificaat halen.

“Zwemmen bij het revalidatiecentrum was erg leuk. Kleine groepjes en lekker warm water. Iedereen in de groep mankeerde wel iets. Toch hebben we allemaal een zwemdiploma gehaald”.

Kris Krokodil gaat zwemmen

Kris Krokodil is het vriendje van kinderen met een aangeboren hartafwijking. Als lid van de patiëntenvereniging kan je het boekje van Kris Krokodil gratis bestellen. Ook zijn er 4 verhaaltjes van Kris Krokodil ingesproken. Je kan het verhaaltje over zwemmen hier vinden.