Onderzoeksdoel
We willen betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten ontwikkelen om de mentale kwaliteit van leven en het welzijn van kinderen en jongeren (8-15 jaar) te meten.
Onderzoeksopzet
Om ervoor te zorgen dat de vragenlijsten goed aansluiten bij kinderen en jongeren, verzamelen we hun feedback op twee manieren: via één-op-één gesprekken en via een korte online enquête. Zo testen we of de vragen duidelijk en relevant zijn.
Optie 1: één-op-één gesprek:
- Kinderen vullen zelfstandig een van de vragenlijsten in.
- In een één-op-één gesprek vertellen ze over hun ervaring en hoe ze de vragen hebben begrepen.
- De onderzoeker analyseert de reacties om te beoordelen waar verbeteringen nodig zijn.
Optie 2: korte online enquête:
- Kinderen vullen zelfstandig een vragenlijst in, gevolgd door een korte online enquête waarin zij aangeven wat zij van de vragen vonden.
- Op basis van deze feedback beoordelen we of de vragen begrijpelijk en bruikbaar zijn.
Waarvoor kunnen de vragenlijsten worden gebruikt?
De vragenlijst kan op verschillende manieren worden ingezet:
- Gezondheidszorg: Zorgverleners kunnen de vragenlijsten gebruiken om problemen op tijd te signaleren en behandelingen te evalueren.
- Onderwijs en beleid: Scholen en beleidsmakers krijgen beter inzicht in de mentale gezondheid en welzijn van leerlingen.
- Wetenschappelijk onderzoek: De vragenlijst biedt een standaard manier om de mentale kwaliteit van leven en welzijn van jongeren te meten in onderzoeken over langere tijd.
- Economische evaluaties: Onderzoekers en beleidsmakers kunnen beter in kaart brengen hoe behandelingen de mentale kwaliteit van leven en welzijn van kinderen beïnvloeden.
Interesse?
Neem gerust contact op met:
Leonie Bremmers
Emailadres: bremmers@eshpm.eur.nl
Telefoonnummer: 010 408 9057
