Selecteer een pagina

Home » Mentale Leefstijl

Mentale Leefstijl

We moeten het ook hebben over mentale leefstijl

Door: Carin de Vogel

Nieuwsgierig lees ik de aankondiging door van de thema’s voor het komende jaar in de laatste Sinus van 2022. Waar gaan we het over hebben in 2023? Allereerst komt het thema Leefstijl voorbij. Ik ben best een beetje verbaasd dat er bij Leefstijl enkel voeding en bewegen aangestipt wordt. Hoewel beide natuurlijk belangrijk zijn voor je gezondheid, is het echt niet het enige. Nog belangrijker vind ik de mentale Leefstijl. Hele volksstammen schijnen nog steeds te denken dat gezond eten en voldoende bewegen genoeg is om gezond te blijven. Maar wat is gezond eten eigenlijk? En hoeveel is voldoende bewegen? Het zijn abstracte begrippen. Iedereen heeft zijn of haar eigen definitie van gezonde voeding. Ik durf te beweren dat wij gezond eten, maar we kleuren soms ook gewoon weleens buiten de gezonde lijntjes. Want ergens in doorslaan, daar houden we niet van. Sterker nog, dat vind ik juist ongezond. 

Zo was er in het ziekenhuis eens een diëtiste die me met een zuinig pruilmondje aanhoorde toen ik vertelde dat ik mij en mijn gezin niet volstop met e-nummers. Later las ik in het verslag dat ze mij maar een rare moeder, en ook nog eens een raar mens vond! 

Bewegen is weer een verhaal apart. Want wat, als je niet veel kúnt bewegen. Als je niet eens vijf dagen van de week naar school kan omdat je daar te moe voor bent. Er te weinig energie voor hebt. Het is toch allemaal wat minder simpel dan het soms lijkt. En soms is het ook overduidelijk waar de zogenoemde deskundigen hun deskundigheid vandaan hebben. Maar dat mag niet hardop gezegd worden. 

Stress. Het leven staat er tegenwoordig bol van. Altijd haast maar vaak niet op tijd. Altijd druk en vaak ontevreden. Hoe en hoeveel stress je ervaart, bepaal je tot op zekere hoogte zelf. Ik denk dat het ook uitmaakt wat voor soort stress het is. Waarover het gaat, zeg maar. 

Slaap. Da’s er ook zo één. Met een mooi woord “nachtrust”. Hoewel niet alle rust uit de nacht hoeft te komen. Maar het woord dagrust bestaat niet. Dat dan weer niet. 

Goed bekeken, is het duidelijk dat het één niet zonder het ander kan en het ander niet zonder het één. Eigenlijk heel simpel. 

Realize how blessed you are. Deze belangrijke zin postte ik vijf jaar geleden al eens op Facebook. In de jaren daarna volgden meerdere hartoperaties, carotis endarteriëctomie, herseninfarct, pacemaker vervanging, dagbesteding. En dan heb ik het dus enkel over de laatste paar jaar. 

Geloof me gerust als ik zeg dat ik me meer dan volledig realiseer hoe gezegend ik ben! 

Ik hoop dat anderen zich dat ook voldoende realiseren, want ik gun dat iedereen, maar ik merk in het dagelijks leven dat het niet zo is. Dat is echt heel jammer, en eigenlijk pijnlijk. Want het kan voorbij zijn voor je het goed en wel doorhebt 

Het heeft mij in ieder geval tot een ander mens gemaakt! 

Hoe kun je denken dat je gelukkig wordt van meer, als je niet eens tevreden kunt zijn met wat je hebt? Het geeft stress. Soms te veel stress en dan zou het zomaar kunnen dat er op een dag iets gebeurt waardoor je ineens minder hebt dan je had, in plaats van meer. 

Kortom, leef zo gezond als je kan op alle vlakken. Hoe gezond dat is, daar heb je nou eenmaal niet altijd invloed op. Want hoewel wij over het algemeen genomen bij voorbeeld gezond eten, komt daar natuurlijk amper wat van terecht wanneer we weer eens een poosje in het ziekenhuis logeren. Ziekenhuiseten is sowieso ongezond. In ieder geval in “die van ons” maar ik denk dat dat eigenlijk overal wel zo is. 

Helaas. Daar is nog veel winst te behalen! En soms kun je dat het beste maar accepteren. Let it go. 

Dan heb je er geen stress van. Er zijn in zulke periodes al meer dan genoeg andere dingen om stress van te hebben. 

Volg je hart; het weet de weg 

Dit artikel is overgenomen uit de Sinus thema leefstijl, maart 2023. Alle leden van de Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen ontvangen 4x per jaar de Sinus. Wil jij ook de Sinus ontvangen? Word dan lid voor € 2,33 per maand.

Laatste nieuws